Válasszon nyelvet

   +(36) 88 624 021 |    dekanititkarsag@mik.uni-pannon.hu |    8200 Veszprém, Egyetem utca 10. I. épület

Válasszon nyelvet

MOL és a Műszaki Informatikai Kar közös képzésének első záróvizsgájára került sor 2008. június 13-án az I épületben.

Első alkalommal végeznek Olajipari ellátási lánc optimalizáló szakmérnökök a Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Kara és MOL Nyrt. által indított angol nyelvű nemzetközi képzésben.

A MOL mint nemzetközi versenyben sikeres cég a Műszaki Informatikai Karban hasonló mentalítású partnerre talált. Kar kutatói ugyanolyan elhivatottsággal versenyeznek a tudományos életben az élvonalba tartozásért, mint a MOL a piaci szegmensben. A közös képzés kiváló példa arra, hogy egy piaci és egy akadémiai szereplő által egy speciális szakterületen felhalmozott tudást hogyan lehet integrálni és átadni megfelelő képességű hallgatók számára.

Az iskolarendszerű speciális oktatás megszervezésének és beindításának gondolatát egy ellentmondás hívta életre. Míg a MOL jelenleg Európa egyik legjobb optimalizáló szakértő gárdájával rendelkezik, addig a csapat utánpótlásbeli gondokkal küzdött. Az eddigi törekvések, hogy ezt a tudást egyéni tanulás útján, különböző tanfolyamokon szerezzék meg a kollégák, nem vezettek megnyugtató eredményre. Jelentős szemléletváltozás volt annak kimondása és érvényesítése, hogy a komoly és sokoldalú ismeretanyag kellően alapos és mély, készségszintű elsajátítása csak nappali tagozatos iskolai rendszerű oktatás keretében valósítható meg. Az egyéves nappali rendszerű oktatásban eredményesen résztvevők ellátási lánc-optimalizáló szakmérnöki diplomát szereznek, és az olajiparban elterjedten alkalmazott optimalizálás szakértőivé válnak.

A képzés angol nyelvű, magyar és külföldi hallgatók részvételével. A hallgatók körülbelül hetven olyan jelentkező közül kerültek kiválasztásra, akik európai és ázsiai egyetemeken vegyészmérnöki, informatikus mérnöki, pénzügyi, közgazdasági vagy matematikai diplomával rendelkeznek. Az órákat a MOL szakemberei mellett a Kar rangos oktatógárdája adja. Az előadók közül egyikük az Imperial College Londonban, másikuk a University of Manchesteren szerzett professzori címet és utána jött a Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Karára.

Fontos megjegyezni, hogy az együttműködés túlmutat a képzésen. A közös munka a kar kutatói számára a világpiacon versenyképes korszerű technológiai ismereteket, a MOL szakemberei számára pedig a nemzetközi tudományos közéletben elismert elméleti eredményeket adott. Ebben a motiváló légkörben közös kutatás-fejlesztési projektek is elindultak. A MOL és a Kar is elkötelezett arra, hogy a képzés újabb évfolyamait indítása, és emellett folytassa kutatás-fejlesztési együttműködését.

Mészáros Péter
tanulmányi referens