Válasszon nyelvet

   +(36) 88 624 021 |    dekanititkarsag@mik.uni-pannon.hu |    8200 Veszprém, Egyetem utca 10. I. épület

Válasszon nyelvet

MOL-os együttműködés

Események

A Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Kara szoros együttműködésben áll a MOL-lal, ezt bizonyítja a közösen indított Olajipari ellátási lánc optimalizálás szakirányú továbbképzési szak (Supply Chain Optimization in Petroleum Industry Specialization Program) is. A szak tanterve itt letölthető. A scopi képzés 2007-ben indult, jelenleg a 9-dik évfolyam megy, az 5-dik évfolyam után jelentősen megújulva. Az oktatók nagy része a Mol-tól érkezett. A hallgatói összetétel nagyon színes, közel 10 országból érkeztek.

Záróvizsga elnöki tisztség

A nyári félév utolsó záróvizsgáján, a mesterszakos mérnökinformatikusok vizsgájánál vállalt elnöki tisztséget a bizottságban Volek Tibor, a MOL-csoport Nyrt. Operatív Tervezés Támogatás vezetője vállalt 2024. június 14-én.

Diplomaátadó

2024. július 3-án kerül megrendezésre a Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Karán a diplomaátadó ünnepség, ahol Szabó Szabolcs Pál, a Mol csoportszintű Downstream Értéklánc Menedzsment ügyvezető igazgatója köszönti az Olajipari ellátási lánc optimalizálás szakirányú továbbképzési szak végzős hallgatóit.

Diplomavédés

2024. június 6-ikán lezajlott az Olajipari ellátási lánc optimalizálás szakirányú továbbképzési szak hallgatóinak diplomavédése Budapesten, a MOL székházban.
A bizottság elnöke Szabó Szabolcs Pál volt, a tagok Heckl István és Taba Viktor.
A vizsgázó hallgatók: Zsignár Máté Ádám, De Borzatti Grujić Robert, Mihalić Filip, Safková Ľubomíra, Albuquerque Silva Saldanha Larissa, Duvnjak Jelena, Steiber Árpád, Kabash Kamila, Lőrincz Réka, Pošta Ivan, Dósa Attila, Victoria Diego Ramiro, Horváth Kristóf és Török Ivett.

Záróvizsgák

2024. június 3-ikán, Veszprémben záróvizsgáztak az Olajipari ellátási lánc optimalizálás szakirányú továbbképzési szak hallgatói, 14 ember vett részt.

Nyári gyakorlat

A MOL Nyrt.-nél fog nyári gyakorlatot végezni 2024-ben a Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Kar egyik hallgatója.

Záróvizsga elnökség

2024. június 10. és 14. között kerül sor a záróvizsgákra, melyek között egy bizottságban Volek Tibor, a MOL-csoport Nyrt. Operatív Tervezés Támogatás vezetője elnöki tisztséget vállalt.

Growww Program

Dolgozz a jövő megoldásain!
A MOL-csoport idén is 90-nél több frissdiplomás pozíciót hirdet meg a Growww programban!


Vannak olyan megoldásaid, amelyek a holnapot alakíthatják? Köztünk a helyed! Ismét elindul a jelentkezési időszak a MOL-csoport nagysikerű frissdiplomás programjára, a Growww-ra. A vállalat 8 országban több mint 90 pályakezdőt vesz fel, akik lehetőséget kapnak arra, hogy az egyéves program keretein belül az energiaátmenet frontvonalában dolgozzanak. A program ugródeszka lehet karrieredben, ugyanis a Growwwerek 80%-a később a MOL-csoportnál helyezkedik el.

A MOL-csoportnál hiszünk kollégáink bátorságában, tudásában és abban a szemléletmódban, amely segít megoldani a legnehezebb kihívásokat is. Minden platformon keressük azokat a tehetségeket, akik rendelkeznek ezekkel a képességekkel – így jutottunk el hozzád is!

Az egyik legizgalmasabb regionális frissdiplomás programba, amely indulása óta több mint 2700 jelentkezőt vonzott Közép-Kelet-Európa minden tájáról, közgazdászok, jogászok, mérnökök, geofizikusok, logisztikusok, HR-esek, IT-sok, pénzügyesek jelentkezését várjuk. A pozíciók között szerepelnek olyan érdekes területek is mint a megújuló gázok, üzemanyag-stratégia, körforgásos gazdaság, kiberbiztonság vagy MOL Campus eszköz- és szolgáltatáskezelés.

Mikor érdemes jelentkezned? Akkor, ha egyetemi alap vagy mesterképzést végzett frissdiplomás vagy, és azon tanakodsz, hogy csatlakozol egy stabil és tőkeerős céghez a régióban. Ha mindig is úgy gondoltad, hogy az energia, a fenntartható vegyületek, a kiskereskedelem, vagy a hulladékfeldolgozás terén fogsz dolgozni. Ha értékeled azt, hogy nyomot hagysz tevékenységeddel a régióban, és tényleg hatással vagy a folyamatokra. Ha hiszel abban, hogy a csapatmunka és az együttműködés adja a közösség erejét. És persze akkor, ha megoldásorientált attitűddel rendelkezel, amikor válogatott kihívásokkal kell szembenézned.

Összesen több mint 90 pozíció érhető el, ebből Magyarországon több mint 40, de van lehetőség Csehországban, Lengyelországban, Szlovákiában, Olaszországban, Romániában és Horvátországban is pályázni. Az egyéves programba, melynek teljes ideje alatt versenyképes fizetést és juttatásokat kínálunk, legfeljebb egyéves munkatapasztalattal rendelkezők jelentkezhetnek. A Growwerek beilleszkedését tapasztalt szakemberek segítik mentorként, emellett szakmai és személyes fejlődésüket számos egyéb módszerrel biztosítjuk. Részt vehetnek például egy projektversenyen is, amely során lehetőségük nyílik a MOL-csoport vezetősége előtt prezentálni.

„A Growww program, amely 2007 óta stabil pont a MOL-csoporton belül, egyedülálló lehetőséget biztosít a frissdiplomás fiataloknak, hogy csatlakozzanak vállalatunk nemzetközi csapatához, és aktívan részt vegyenek abban a munkában, mely során olyan megoldások születnek, amelyek megváltoztatják a jövő energiaiparát. A leendő Growwwerek valódi projektekben vehetnek részt, és velünk együtt, közösen kereshetik a válaszokat a holnap kihívásaira. Hiszen hosszú távra tervezünk, amit az is jól mutat, hogy nemcsak közép-, hanem felsővezetőink egy része is a Growww programban kezdte a karrierjét a MOL-nál” – mondta Lana Faust Križan, a MOL-csoport HR ügyvezető igazgatója.

Kihasználnád a lehetőséget? Itt tudsz jelentkezni: https://mol.hu/hu/karrier/growww

Ha érdekel, milyen hangulatra lehet számítani, nézd meg az előző év Growww program indító napjáról készült videónkat: Growww Onboarding Day

24 órás programozási verseny

A Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Kar 2023. november 10-11. között tartotta a 24 órás programozási versenyét. A versenyen 3 fős csapatok méretteték meg magukat. A verseny különlegessége, hogy a csapatok 24 órán keresztül programoznak folyamatosan, majd utána prezentálják az általuk elkészített programot a zsűri előtt. A zsűriben az egyetemi oktatók mellett 2 kolléga képviselte a MOL-t, Volek Tibor és Dániel Csaba személyében.

A 8 döntőbe jutott csapatból az I. helyezett a CoffeeOverflowException, II. helyezett a Benjoe és III. helyezett a Szatyor csapata lett.

A döntőbe jutott csapatok az ösztöndíjon kívül a MOL kollégáitól ajándékcsomagot is kaptak.

Együttműködési megállapodást írt alá a Pannon Egyetem és a MOL

Három évre szóló együttműködési megállapodást írt alá a MOL és a Pannon Egyetem, amelynek célja, hogy folyamatos utánpótlást biztosítson az energiaipar számára és támogassa a körforgásos gazdasághoz kapcsolódó kutatás-fejlesztési tevékenységet.

  • A MOL transzformációjához nemzetközi szinten versenyképes tudásra és folyamatos szakmai utánpótlásra van szükség, amelyben a MOL számít a Pannon Egyetemre.
  • A MOL-t több évtizedes kapcsolat fűzi az egyetemhez, számos sikeres technológia- és termékfejlesztésben működtek együtt, és a MOL üzemeiben jelentős létszámban dolgoznak a Veszprémben végzett mérnökök.
  • A MOL és a Pannon Egyetem közös célja, hogy versenyképes oktatással és karrierlehetőségekkel tartsa itthon a legtehetségesebb magyar fiatalokat.

A MOL és a Pannon Egyetem számos területen működik együtt: többek közt az ásványolaj és petrolkémiai szakirányú vegyészmérnök képzésben, a tananyag korszerűsítésében és a szakmai gyakorlatok megvalósításában. Emellett a Körforgásos Gazdaság Egyetemi Központ és a MOHU között szakmai egyeztetések zajlanak majd a körforgásos értéklánc elemeinek bővítése érdekében.

„A MOL-nak meghatározó szerepe van a régióban. Ez a vállalat az ellátásbiztonság egyik legfontosabb bástyája, de meghatározó a szerepünk a térség kiskereskedelmében, közlekedésében és vegyiparában is, emellett pedig eltökélt célunk, hogy a körforgásos gazdaságban is vezetők legyünk. A MOL transzformációja nagy feladat, és az egész régió jövőjére hat. Ehhez a munkához pedig folyamatosan új, nemzetközi szinten versenyképes tudásra, felkészült szakértőkre és innovatív technológiákra van szükség. A jó szakember hatalmas érték. Akkor nyerünk a legnagyobbat, ha itthon tarjuk őket, sőt a legjobb, ha szakmai karrierjüket a MOL-on belül folytatják. Mindemellett az együttműködés másik célja, hogy olyan innovatív fejlesztéseket, technológiai megoldásokat találjunk közösen, amelyek segítik a MOL céltörekvéseit a körkörös gazdaságban, és ugyanakkor szakmai kihívást jelentek az egyetemi szakembereknek is. Ezen dolgozik a MOL és a Pannon Egyetem is.” – mondta Világi Oszkár, a MOL- csoport vezérigazgató-helyettese.

“Válságokkal terhelt és folyamatosan változó világunkban, a tervezett energetikai átmenet és a lineáris gazdaság visszahajlításának korszakában rendkívüli módon felértékelődnek a nagyvállalatok és a jövőorientált tudáscentrumok közötti olyan szakmai együttműködések, mint ami most a MOL és a Pannon Egyetem között megújításra kerül. Egy ilyen korban a megszokás nem működhet, folyamatos és adaptív innovációra, az eredmények a gyakorlatba történő minél gyorsabb és szélesebb körű átültetése mellett a társadalom érzékenyítésére és bevonására is szükség van. Ez utóbbi legalább akkora kihívást jelent, mint az innovációs ötletek kidolgozása, új eljárások és technológiák fejlesztése. Azt reméljük, hogy a Pannon Egyetem számára stratégiai jelentőségű együttműködésünk mindannyiunk jövője szempontjából kritikus fontosságú fejlesztések támogatásához nyújt majd nélkülözhetetlen segítséget” – hangsúlyozta Dr. Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektora.

A MOL-t több évtizedes kapcsolat fűzi az egyetemhez, számos sikeres technológia- és termékfejlesztésben működtek együtt, ilyen például a gumibitumen, valamint a MOL üzemeiben jelentős létszámban dolgoznak a Veszprémben végzett mérnökök.

2007-ben indult az olajipari ellátási láncot optimalizáló szakmérnök nemzetközi képzés a Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Kara és a MOL együttműködésében. 2009-ben hozták létre az önálló MOL Ásványolaj- és Széntechnológiai Intézeti Tanszéket, ami hazánkban egyedüliként BSc, MSc, posztgraduális és PhD szintű szakirányú képzést nyújt magyar és egyes esetekben angol nyelven is. A kibocsátott diplomákat a Magyar Akkreditációs Bizottság mellett a Brit Vegyészmérnökök Egyesülete és a FEANI is akkreditálta.

A MOL és a Pannon Egyetem közös duális programja kiemelkedő. 100%-os elhelyezkedési arányt mutat és ez évekre visszatekintve is nagyon pozitív eredmény, hiszen 83%-os a MOL-nál maradók aránya; a volt hallgatók közül többen már szakértői vagy vezetői pozícióban dolgoznak a vállalatnál.

2020-ban alapították meg – további partnerekkel közösen - a Körforgásos Gazdaság Fenntarthatósági Kompetencia Központot, 2021-ben pedig megalakult a Circular Economy Science Park Nonprofit Zrt.

A tervezett tudományos és innovációs park célja, hogy a körforgásos gazdaság, valamint a fenntartható technológiák terén országos és regionális tudásközponttá váljon, ahol az ipari igényeket és a szakpolitikai törekvéseket a Pannon Egyetem tudására építve, a legmodernebb fejlesztésekkel támogassa. Kiemelt témakörei a hidrogén gazdaság és az akkumulátorok újrahasznosítása.

Forrás: Pannon Egyetem központi honlap

Vendégelőadóként óra tartás

Az informatikai ipari alkalmazásai óra keretein belül a MOL munkatársai, Volek Tibor és Dániel Csaba, tartottak egy előadást a hallgatóknak. A hallgatók bepillantást nyerhettek a problémákba és azoknak a megoldásaira, amelyekkel a cégnél találkoznak.

Az alábbi előadással készültek a hallgatóink számára. A kvízre már nem maradt idő sajnos az óra alatt, de itt elérhetővé tesszük.

Az előadás anyaga elérhető itt.

A kvíz letölthető innen.

Állásbörze

A Pannon Egyetem 2023. november 21-én rendezte meg a Pannon Állásbörzét, amelyen több mint 40 kiállító és több mint 1500 látogató jelent meg. A kiállítók között megjelent többek között a MOL is.

Évnyitó

2023. január 14-ikén megtartottuk az Olajipari ellátási lánc optimalizálás szakirányú továbbképzési szak (Supply Chain Optimization in Petroleum Industry Specialization Program) évnyitóját. 14 hallgató kezdi meg az angol nyelvű, nappali képzését, amely oktatásában MOL-os szakemberek is aktívan részt vesznek. A képzés a Covid időszak után most tudott újra elindulni, újból van lehetőség a finomítói látogatások szervezésére. Az első évfolyam 2007-ben indult, de a képzés 2017-ben jelentősen átalakult. A hallgatók a finomítói tevékenységek és az ütemezés mellett a teljes ellátási lánc működésével is megismerkednek.

MOL: ProdSim fejlesztése

Egy kutatás-fejlesztési együttműködés keretében a MOL SCM üzletága megbízást adott egy termékvezeték és tároló szimulációs és optimalizáló szoftverrendszer (későbbi nevén ProdSim) elkészítésére kutatási-fejlesztési szerződés keretében. A ProdSim elsődleges célja olyan felület kialakítása volt, amely a több helyszínes és több felhasználós adatbevitel mellett, segíti a termékek allokációját, összehangolja a különböző szállítási terveket, megfelelő kimeneteket szolgáltatva az időszakos szállítási tervek megjelenítéséhez, elemzéséhez, optimalizálásához. Ez a rendszer hiánypótló, a piacon nem beszerezhető.

A ProdSim alkalmazást MOL-nál 2011 januárjában vezették be és jelenleg is használják. Egyértelmű sikernek értékelték, mert segítségével a napi tervek előretekintését a korábbi 7 napról 30 napra lehetett kitolni. A bevezetés növelte a rugalmasságot, lehetővé tette az eddigi minimálisnál kisebb, maximálisnál nagyobb készletszintek kezelését, azáltal, hogy hatékonyan jelzi előre egy terv végrehajtásából fakadó kockázatokat.

A használat során újabb igények fogalmazódtak meg a ProdSim rendszerrel szemben, amiket ezen projekt keretében kielégítettek. Például, a hatékonyabb üzemeltetés érdekében az adatbázist MS SQL-re cserélték, és a jogosultság kezelést is igazították a MOL-ban általánosan használt módszerhez.

MOL: Discrete Demand Management (DDM) rendszer kifejlesztése

A karon a MOL számára kidolgozott ProdSim termékvezeték és tároló szimulációs és optimalizáló szoftverrendszert elsődleges célja a csőnyomatási és a termékkeverési terv validálása. A ProdSim fontos tulajdonsága, hogy egységesíti a nyomatásokhoz tartozó információkezelést, mely a MOL-on belül több szervezeti egységet érint. Ezáltal egy letisztult, átlátható platformot ad.

Ezeket az eredményeket felismerve, a MOL hasonló fejlesztési igényt fogalmazott meg a kereskedelemi folyamatok támogatására. A DDM egy a kereskedők számára kidolgozott korszerű grafikus felületet, ahol lehetőség nyílik az adatok szinkronizálására, fúziójára és a műveletek nyomon követésére. A DDM legfontosabb funkciója pedig, hogy egy valós idejű jóváhagyási rendszert valósítanak meg, ami megmutatja, hogy az eladási igény legyártható-e és leszállítható-e, vagy ha nem, akkor melyek a döntési alternatívák. A rendszert 2012-ben vezették be.