Válasszon nyelvet

   +(36) 88 624 021 |    dekanititkarsag@mik.uni-pannon.hu |    8200 Veszprém, Egyetem utca 10. I. épület

Válasszon nyelvet

MOL-os együttműködés

Események

A Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Kara szoros együttműködésben áll a MOL-lal, ezt bizonyítja a közösen indított Olajipari ellátási lánc optimalizálás szakirányú továbbképzési szak is. A szak tanterve itt letölthető. A scopi képzés 2007-ben indult, most a 9-dik évfolyam megy, az 5-dik évfolyam után jelentősen megújult. Az oktatók nagy része mol-os kolléga. A hallgatók nagyon színesek, kb 10 órszágból jöttek.

24 órás programozási verseny

A Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Kar 2023. november 10-11. között tartotta a 24 órás programozási versenyét. A versenyen 3 fős csapatok méretteték meg magukat. A verseny különlegessége, hogy a csapatok 24 órán keresztül programoznak folyamatosan, majd utána prezentálják az általuk elkészített programot a zsűri előtt. A zsűriben az egyetemi oktatók mellett 2 kolléga képviselte a MOL-t, Volek Tibor és Dániel Csaba személyében.

A 8 döntőbe jutott csapatból az I. helyezett a CoffeeOverflowException, II. helyezett a Benjoe és III. helyezett a Szatyor csapata lett.

A döntőbe jutott csapatok az ösztöndíjon kívül a MOL kollégáitól ajándékcsomagot is kaptak.

Együttműködési megállapodást írt alá a Pannon Egyetem és a MOL

Három évre szóló együttműködési megállapodást írt alá a MOL és a Pannon Egyetem, amelynek célja, hogy folyamatos utánpótlást biztosítson az energiaipar számára és támogassa a körforgásos gazdasághoz kapcsolódó kutatás-fejlesztési tevékenységet.

  • A MOL transzformációjához nemzetközi szinten versenyképes tudásra és folyamatos szakmai utánpótlásra van szükség, amelyben a MOL számít a Pannon Egyetemre.
  • A MOL-t több évtizedes kapcsolat fűzi az egyetemhez, számos sikeres technológia- és termékfejlesztésben működtek együtt, és a MOL üzemeiben jelentős létszámban dolgoznak a Veszprémben végzett mérnökök.
  • A MOL és a Pannon Egyetem közös célja, hogy versenyképes oktatással és karrierlehetőségekkel tartsa itthon a legtehetségesebb magyar fiatalokat.

A MOL és a Pannon Egyetem számos területen működik együtt: többek közt az ásványolaj és petrolkémiai szakirányú vegyészmérnök képzésben, a tananyag korszerűsítésében és a szakmai gyakorlatok megvalósításában. Emellett a Körforgásos Gazdaság Egyetemi Központ és a MOHU között szakmai egyeztetések zajlanak majd a körforgásos értéklánc elemeinek bővítése érdekében.

„A MOL-nak meghatározó szerepe van a régióban. Ez a vállalat az ellátásbiztonság egyik legfontosabb bástyája, de meghatározó a szerepünk a térség kiskereskedelmében, közlekedésében és vegyiparában is, emellett pedig eltökélt célunk, hogy a körforgásos gazdaságban is vezetők legyünk. A MOL transzformációja nagy feladat, és az egész régió jövőjére hat. Ehhez a munkához pedig folyamatosan új, nemzetközi szinten versenyképes tudásra, felkészült szakértőkre és innovatív technológiákra van szükség. A jó szakember hatalmas érték. Akkor nyerünk a legnagyobbat, ha itthon tarjuk őket, sőt a legjobb, ha szakmai karrierjüket a MOL-on belül folytatják. Mindemellett az együttműködés másik célja, hogy olyan innovatív fejlesztéseket, technológiai megoldásokat találjunk közösen, amelyek segítik a MOL céltörekvéseit a körkörös gazdaságban, és ugyanakkor szakmai kihívást jelentek az egyetemi szakembereknek is. Ezen dolgozik a MOL és a Pannon Egyetem is.” – mondta Világi Oszkár, a MOL- csoport vezérigazgató-helyettese.

“Válságokkal terhelt és folyamatosan változó világunkban, a tervezett energetikai átmenet és a lineáris gazdaság visszahajlításának korszakában rendkívüli módon felértékelődnek a nagyvállalatok és a jövőorientált tudáscentrumok közötti olyan szakmai együttműködések, mint ami most a MOL és a Pannon Egyetem között megújításra kerül. Egy ilyen korban a megszokás nem működhet, folyamatos és adaptív innovációra, az eredmények a gyakorlatba történő minél gyorsabb és szélesebb körű átültetése mellett a társadalom érzékenyítésére és bevonására is szükség van. Ez utóbbi legalább akkora kihívást jelent, mint az innovációs ötletek kidolgozása, új eljárások és technológiák fejlesztése. Azt reméljük, hogy a Pannon Egyetem számára stratégiai jelentőségű együttműködésünk mindannyiunk jövője szempontjából kritikus fontosságú fejlesztések támogatásához nyújt majd nélkülözhetetlen segítséget” – hangsúlyozta Dr. Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektora.

A MOL-t több évtizedes kapcsolat fűzi az egyetemhez, számos sikeres technológia- és termékfejlesztésben működtek együtt, ilyen például a gumibitumen, valamint a MOL üzemeiben jelentős létszámban dolgoznak a Veszprémben végzett mérnökök.

2007-ben indult az olajipari ellátási láncot optimalizáló szakmérnök nemzetközi képzés a Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Kara és a MOL együttműködésében. 2009-ben hozták létre az önálló MOL Ásványolaj- és Széntechnológiai Intézeti Tanszéket, ami hazánkban egyedüliként BSc, MSc, posztgraduális és PhD szintű szakirányú képzést nyújt magyar és egyes esetekben angol nyelven is. A kibocsátott diplomákat a Magyar Akkreditációs Bizottság mellett a Brit Vegyészmérnökök Egyesülete és a FEANI is akkreditálta.

A MOL és a Pannon Egyetem közös duális programja kiemelkedő. 100%-os elhelyezkedési arányt mutat és ez évekre visszatekintve is nagyon pozitív eredmény, hiszen 83%-os a MOL-nál maradók aránya; a volt hallgatók közül többen már szakértői vagy vezetői pozícióban dolgoznak a vállalatnál.

2020-ban alapították meg – további partnerekkel közösen - a Körforgásos Gazdaság Fenntarthatósági Kompetencia Központot, 2021-ben pedig megalakult a Circular Economy Science Park Nonprofit Zrt.

A tervezett tudományos és innovációs park célja, hogy a körforgásos gazdaság, valamint a fenntartható technológiák terén országos és regionális tudásközponttá váljon, ahol az ipari igényeket és a szakpolitikai törekvéseket a Pannon Egyetem tudására építve, a legmodernebb fejlesztésekkel támogassa. Kiemelt témakörei a hidrogén gazdaság és az akkumulátorok újrahasznosítása.

Forrás: Pannon Egyetem központi honlap

Vendégelőadóként óra tartás

Az informatikai ipari alkalmazásai óra keretein belül a MOL munkatársai, Volek Tibor és Dániel Csaba, tartottak egy előadást a hallgatóknak. A hallgatók bepillantást nyerhettek a problémákba és azoknak a megoldásaira, amelyekkel a cégnél találkoznak.

Az alábbi előadással készültek a hallgatóink számára. A kvízre már nem maradt idő sajnos az óra alatt, de itt elérhetővé tesszük.

Az előadás anyaga elérhető itt.

A kvíz letölthető innen.

Állásbörze

A Pannon Egyetem 2023. november 21-én rendezte meg a Pannon Állásbörzét, amelyen több mint 40 kiállító és több mint 1500 látogató jelent meg. A kiállítók között megjelent többek között a MOL is.

Évnyitó

Január 14.-én megtartottuk az Olajipari ellátási lánc optimalizálás szakirányú továbbképzési szak (Supply Chain Optimization in Petroleum Industry Specialization Program) évnyitóját. 14 hallgató kezdi meg az angol nyelvű, nappali képzését, amely oktatásában MOL-os szakemberek is aktívan részt vesznek. A képzés a Covid időszak után most tudott újból elindulni, újból van lehetőség a finomítói látogatások szervezésére. Az első évfolyam 2007-ben indult, de a képzés 2017-ben jelentősen átalakult. A hallgatók a finomítói tevékenységek és az ütemezés mellett a teljes ellátási lánc működésével is megismerkednek.

MOL: ProdSim fejlesztése

Egy kutatás-fejlesztési együttműködés keretében a MOL SCM üzletága megbízást adott egy termékvezeték és tároló szimulációs és optimalizáló szoftverrendszer (későbbi nevén ProdSim) elkészítésére kutatási-fejlesztési szerződés keretében. A ProdSim elsődleges célja olyan felület kialakítása volt, amely a több helyszínes és több felhasználós adatbevitel mellett, segíti a termékek allokációját, összehangolja a különböző szállítási terveket, megfelelő kimeneteket szolgáltatva az időszakos szállítási tervek megjelenítéséhez, elemzéséhez, optimalizálásához. Ez a rendszer hiánypótló, a piacon nem beszerezhető.

A ProdSim alkalmazást MOL-nál 2011 januárjában vezették be és jelenleg is használják. Egyértelmű sikernek értékelték, mert segítségével a napi tervek előretekintését a korábbi 7 napról 30 napra lehetett kitolni. A bevezetés növelte a rugalmasságot, lehetővé tette az eddigi minimálisnál kisebb, maximálisnál nagyobb készletszintek kezelését, azáltal, hogy hatékonyan jelzi előre egy terv végrehajtásából fakadó kockázatokat.

A használat során újabb igények fogalmazódtak meg a ProdSim rendszerrel szemben, amiket ezen projekt keretében kielégítettek. Például, a hatékonyabb üzemeltetés érdekében az adatbázist MS SQL-re cserélték, és a jogosultság kezelést is igazították a MOL-ban általánosan használt módszerhez.

MOL: Discrete Demand Management (DDM) rendszer kifejlesztése

A karon a MOL számára kidolgozott ProdSim termékvezeték és tároló szimulációs és optimalizáló szoftverrendszert elsődleges célja a csőnyomatási és a termékkeverési terv validálása. A ProdSim fontos tulajdonsága, hogy egységesíti a nyomatásokhoz tartozó információkezelést, mely a MOL-on belül több szervezeti egységet érint. Ezáltal egy letisztult, átlátható platformot ad.

Ezeket az eredményeket felismerve, a MOL hasonló fejlesztési igényt fogalmazott meg a kereskedelemi folyamatok támogatására. A DDM egy a kereskedők számára kidolgozott korszerű grafikus felületet, ahol lehetőség nyílik az adatok szinkronizálására, fúziójára és a műveletek nyomon követésére. A DDM legfontosabb funkciója pedig, hogy egy valós idejű jóváhagyási rendszert valósítanak meg, ami megmutatja, hogy az eladási igény legyártható-e és leszállítható-e, vagy ha nem, akkor melyek a döntési alternatívák. A rendszert 2012-ben vezették be.