Válasszon nyelvet

   +(36) 88 624 021 |    dekanititkarsag@mik.uni-pannon.hu |    8200 Veszprém, Egyetem utca 10. I. épület

Válasszon nyelvet

2. alkalommal került megrendezésre a Műszaki Informatikai Kar 24 órás programozói versenye.

plakatterv web_2008_v5kBiztonságprogramozás 24 órán át
Április 2-3-án zajlott a Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Karának szervezésében a több mint egymillió forintos összdíjazású 24 órás Programozási Verseny.

A Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Karának oktatói - dr. Vassányi István és dr. Bertók Botond irányításával - a BEST diákszervezet közreműködésével második alkalommal rendezték meg a 24 órás Programozási Versenyt a Pannon Egyetem hallgatói között. A kar különös figyelmet fordít kiemelkedő képességű hallgatói tehetséggondozására, szakmai karrierjük megalapozására. Nemzetközi karrierlehetőséget biztosít mind a kutatás, mind a fejlesztés iránt érdeklődő hallgatók számára. A 24 órás Programozási Verseny az egyik olyan lehetőség, ahol a hallgatók bizonyíthatják rátermettségüket, kiemelkedhetnek társaik közül.

A döntőbe jutott nyolc csapat a március 26-i elődöntő közel harminc indulója közül került ki. A kvalifikáción tíz programozási feladványt oldottak meg a hallgatók. A háromórás megmérettetés Interneten zajlott, a csapatok saját számítógépeiken dolgozhattak otthon, vagy éppen a kollégiumokban. A 24 órás programozási verseny döntőjének témája „Adatbiztonsági és információ védelemi stratégiák kidolgozása nagy kockázati faktorú környezetben” volt. A versenyzőknek a stratégiákat mesterséges intelligencia formájában kellett leprogramozniuk. A csapatok által kidolgozott mesterséges intelligenciák értékelése úgy történt, hogy azok egy virtuális valóságban versenyeztek egymással. A virtuális valóság tudásintenzív vállalatokat modellez, melyek legfőbb értéke és növekedésének kulcsa az információ. Az nyerte a versenyt, akinek a vállalata leghatékonyabban tudta megvalósítani az információvédelmet, úgy, hogy eközben biztosította a vállalat elvárt mértékű működést, növekedést. A feladat megjelenítette azt a futurIT Integrált Biztonsági Kutatási-Fejlesztési Központ által képviselt integrált biztonsági szemléletet, mely szerint együtt kell kezelni az információk megsemmisüléséhez vagy illetéktelen kézbe jutásához vezető fizikai károkat, az informatikai és emberi kockázatokat. A vállalatokat működtető mesterséges intelligenciáknak gondoskodni kellett olyan napi rendszerüzemeltetési feladatokról, mint a tűzfalak működtetése, a vírusvédelem, az adatmentés, valamint az alkalmazottak informatikai és biztonsági továbbképzése. A verseny szervezői úgy állították össze a feladat struktúráját, hogy a biztonsági téma minél szélesebb spektrumát érintsék, ezért a verseny kezdetén a programozási feladat megtalálásához egy jelszóval védett számítógépet kellett feltörni, amelyhez az operációs rendszerek mély ismerete volt szükséges.

A csapatok teljesítményét olyan, az informatikában neves szakemberek értékelték, mint Kürti Tamás a futurIT Integrált Biztonsági Kutató- Fejlesztő Központ vezetője, Papp Attila a KÜRT Zrt. Kutatás- Fejlesztés és Innováció Menedzsment üzletágának szakmai vezetője, illetve Takács Zoltán, az IBM Data Storage Systems & Information Technology Kft. Site Managere, míg a szervezők közül dr. Bertók Botond és dr. Vassányi István a PE MIK vezető oktatói. A győztes csapat a Csonka Hetes Trió lett (Kiczenko S. Gábor, Pápai Attila, Smidla József, Svigruha Balázs) akik az objektív mérőszámok alapján is jó helyezést értek el, de zsűri sokra értékelte, hogy a csapat által felépített mesterséges intelligencia milyen különböző stratégiákat tudott követni. A szakmailag profin felépített csapat 500.000 Ft-os pénzdíjban részesül. A második helyzet Rolling Cubes (Varga Virág, Füzi Tibor, Korondi Márk, Vakulya Gergely) csapatánál a zsűri kiemelte, hogy nagyon erős volt szakmailag a csapat, nagyon jó stratégiát valósítottak meg, és a felhasználói felület kiemelkedően szép lett. A második helyezett csapat 300.000 forintos pénzdíjban részesül. A harmadik helyezet csapat a Coding Horror (Persics Bálint, Fülöp Kornél, Pintér Balázs, Szopory Zoltán) akiknek a legerősebb oldaluk a módszertanuk amit felépítettek és használtak a feladat megoldásához, valamint az, hogy üzletileg e csapatmegoldása ált legközelebb ahhoz, hogy értékesíteni lehessen. A harmadik csapat 200.000 forint pénzjutalmat kap, de a maradék öt csapat is részesül a díjazásból. A következő hónapban az összes csapat és versenyző a szervezőkkel mehet el egy európai kutatóintézetbe, egy direkt nekik összeállított tanulmányútra. Az átadott díjakon túl az ügyesebb programozókra a rendezvény szponzorai is figyelnek, keresik a futó és leendő együttműködési programjaikba a tehetséges fiatalokat. Egy jó helyezés a versenyen belépőt jelenthet több hazai informatikai céghez is. Az egyetemi versenyhez képest viszonylag magas díjazás a szponzoroknak köszönhető, a Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Karának és Hallgatói Önkormányzatának, a futurIT Integrált Biztonsági Kutató- Fejlesztő Központnak és az IBM Data Storage Systems & Information Technology Kft.-nek.

Kiegészítő információk:
A futurIT Integrált Biztonsági Tudásközpont közép és nagyvállalati, üzleti, informatikai és biztonsági rendszerek és fejlesztési módszertanok kidolgozásával, képzésével áll az innovatív szervezetek szolgálatában. A központot az NKTH Pázmány Péter programjának segítségével hozta lére az Albacomp Zrt., a KÜRT Zrt. és a Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Kara.
www.futurit.eu

Az IBM 1997 óta Székesfehérváron működteti nemzetközi szolgáltató központját: innen segíti ügyfeleit főként az operációs rendszer-támogatás, az adattárolás és kezelés, valamint a rendszer távfelügyelet területén. Az IBM IDC 24 órás karbantartási és felügyeleti szolgáltatást nyújt megrendelői és ügyfelei számára. Az IBM DSS oktatási és K+F együttműködések révén napi kapcsolatban áll a karral, oktatóival és kutatóival www.ibm-dss.hu

További információk: http://prog24.mik.uni-pannon.hu/

Mészáros Péter
tanulmányi referens