Válasszon nyelvet

   +(36) 88 624 021 |    dekanititkarsag@mik.uni-pannon.hu |    8200 Veszprém, Egyetem utca 10. I. épület

Válasszon nyelvet

rendőrség együttműködési megállapodás

Együttműködési megállapodást kötött a Pannon Egyetem a Veszprém Vármegyei Rendőr-főkapitánysággal.

Szakmai gyakorlatok szervezése és lebonyolítása, a Gazdaságtudományi Kar és Műszaki Informatikai Kar hallgatói számára szak- és diplomadolgozatok témavezetése, Tudományos Diákköri Konferencián való közreműködés témakiírással és szakmai konzultációval, vendégelőadások biztosítása – többek között ezt tartalmazza a Pannon Egyetem Veszprém Vármegyei Rendőr-főkapitánysággal kötött együttműködési megállapodása. Az intézményeken túl az együttműködés a társadalom számára is hasznossággal bír.

Az egyetemeknek az alaptevékenységen kívül nagyon fontos kapcsolódni a régió intézményeihez, a társadalomhoz. Ez a tevékenység a harmadik misszió, amely a Pannon Egyetem egyik központi célkitűzése – mondta el a megállapodás aláírása kapcsán tartott sajtótájékoztatón Dr. Gelencsér András. A rektor szerint ebbe a sorba tartozik, hogy a régió vállalatai, társadalmi, gazdasági szereplői, intézményei az egyetemmel kapcsolatban legyenek és az intézmény által létrehozott értékeket, az egyetem képességeit hasznosítani tudják. A rendőrfőkapitányság és az egyetem kapcsolata hosszú múltra tekint vissza, és kiterjed az ismeretterjesztés, az oktatás és a kutatás területére is. A most megkötött megállapodás a két intézmény meglévő kapcsolatát erősíti, fejleszti tovább.

„Azt gondolom, mindkét intézmény profitál egy ilyen szakmai együttműködésből, az egyetem társadalmi hasznossága megkérdőjelezhetetlenné válik. A rendvédelmi területen végzett kutatás-fejlesztési vagy oktatási tevékenység nyilvánvalóan magas társadalmi presztizsű, és nagyon fontos az is, hogy ezek az együttműködések a hallgatóink számára értelmes célokat, feladatokat adnak” – fogalmazott a rektor.

Az egyetemen elképesztő tudás összpontosul, a rendőrségnek pedig a XXI. századi kihívásokkal lépést kell tartani – hangsúlyozta az együttműködés fontosságát Dékány Balázs rendőr ezredes, a Veszprém Vármegyei Rendőr-főkapitányság rendőrfőkapitánya. A megállapodás néhány részletét kiemelve elmondta: a szakmai gyakorlatokkal mindkét fél jól jár, hisz a hozzájuk érkező hallgatók egy nagy tudásbázist hoznak magukkal, amit náluk fel tudnak használni, cserébe a hallgatók megismerhetik és hasznosíthatják a mintegy ezer főt foglalkoztató szervezet működési rendjét. A másik ilyen szegmens az informatikai szakterület, amely a rendőrség számára nélkülözhetetlen tudás.

Az elmúlt évtizedekben alapjaiban változott a felsőoktatási intézményekkel kapcsolatos elvárás. Az oktatás és a kutatás-fejlesztés mellett egy egyetemnek kötelessége, hogy abban a régióban, ahol működik, a társadalmi, gazdasági folyamatokat a rendelkezésére álló eszközökkel támogassa – hangsúlyozta Csillag Zsolt kancellár. „Meggyőződésem, hogy egy egyetemi tudás akkor ér igazán valamit, ha a gazdaság vagy a társadalomban hasznosul. Arra fogunk törekedni, hogy ezt az együttműködést minél több tartalommal tudjuk megtölteni.” – mondta a kancellár.

Forrás: uni-pannon.hu