Válasszon nyelvet

   +(36) 88 624 021 |    dekanititkarsag@mik.uni-pannon.hu |    8200 Veszprém, Egyetem utca 10. I. épület

Válasszon nyelvet

A kutatólaboratórium tevékenysége

A laboratórium az 1990-es években kezdte meg tevékenységét - Szirányi Tamás vezetésével - a digitális képekkel kapcsolatos mérnöki és tudományos problémák kutatására, új megoldások kidolgozására, az oktatási tevékenység támogatására. A laboratórium kutatási területe az elmúlt több, mint két évtizedben számos területre terjedt ki, mint például képi objektumok szegmentálása, felismerése; kép alapú ember-gép interfész; videó- és mozgáselemzés; kép/videó kódolás és visszakeresés; párhuzamos és beágyazott képfeldolgozási megoldások (FPGA); neurális hálózatok alkalmazása a képelemzésben.

Kutatási eredmények

A kutatólaboratórium fontos eredményeinek tartjuk, a következő módszereket:
  • Légi felvétel elemző eljárások az urbanizáció becslésére
  • Mozgásdetekciós eljárások biztonsági vagy mozgó kamera felvételein
  • Rejtett Markov modellek videószegmentálásra és rendhagyó események detekciójára
  • Filmrestauráló módszerek: automatikus film stabilizálás, folt detekció
  • Eljárás kézjelek felismerésére és számítógép kamerán keresztüli vezérlésére, egyénre szabott, szemmozgás által vezérelt felhasználói felület
  • Módszer a tömörítési ráta és képminőség becslésére a H.264 kódolásban
  • Kicsi erőforrás igényű objektumfelismerő eljárások

További információ a labor munkájáról az alábbi linken:

https://keplab.mik.uni-pannon.hu/

A kutatólaboratórium vezetőjének bemutatása

Czúni László 1996-ban szerezte mérnök informatikus egyetemi diplomáját, majd pedig 2001-ben doktori fokozatát műszaki informatika tudományterületen, jelenleg egyetemi docens beosztásban alkalmazottja a Pannon Egyetemnek. Oktatási és kutatási területe a digitális képfeldolgozáshoz és alakfelismeréshez kötődik, több mint nyolcvan hazai és nemzetközi konferencia vagy folyóirat cikke jelent meg, három nemzetközi szabadalmi bejegyzés, négy egyetemi jegyzet szerzője, ill. társszerzője. Számos alapkutatási és alkalmazott kutatási projekt témavezetője együttműködve hazai és nemzetközi vállalatokkal, oktatási és kutatási intézményekkel. Korábban a Képfeldolgozók és Alakfelismerők Társaságának (KÉPAF) vezetője, majd az országos szervezet vezetőségi tagja.