Válasszon nyelvet

   +(36) 88 624 021 |    dekanititkarsag@mik.uni-pannon.hu |    8200 Veszprém, Egyetem utca 10. I. épület

Válasszon nyelvet

Mert az informatika nemcsak a számítógépekről szól! Itt bemutatjuk a kutatások emberi oldalát, megnyílnak a laborok és érdekes kísérletek részesei lehetnek az érdeklődők szeptember 24-én, a Kutatók éjszakáján.

  • Professzorok és kutató hallgatók
  • Ujjdobolás
  • Táplálkozási tanácsadó rendszer
  • Egészségügyi informatika
  • Érdekes logikai játékok
  • Integrált biztonság
  • Nanotechnológia
  • Képfeldolgozás
  • Optimalizálás
  • Robotok
  • ...és minden, ami a világot mozgatja.

A kulisszatitkokról bővebben szeptember 24-én 18 és 22 óra között a Műszaki Informatikai Kar I épületében (Veszprém, Egyetem u. 10.)

Program
18:00-18:15 Megnyitó(B épület aula)
18:30-21:30 laborlátogatás kutató hallgatók kalauzolásával 21:30 Ünnepélyes junior diplomaátadás(PCO)
Közben 3D Fotók készítése(földszint)

1. blokk: matematika és optimalizálás
Diszkrét matematikai struktúrák és algoritmusok
Optimalizálás
Logisztikai rendszerek információs technológiája

2. blokk: Egészségügyi informatika és nanotechnológia
Egészségügyi Informatikai Kutatólaboratórium
Bio- Nanorendszerek Kutatólaboratórium
Funkcionális Nanorészecskék Kutatólaboratórium
Integrált Kémiai és Biokémiai Műveletek, Eljárások Kutatólaboratórium

3. blokk: Szuperszámítógép, robotok és járműelektronika
Párhuzamos és Elosztott Rendszerek Kutatólaboratórium
Intelligens Irányító Rendszerek Kutatólaboratórium

4. blokk: fény-kép-energia
Képfeldolgozás Laboratórium
Virtuális Környezetek és Fénytan Laboratórium
Energetikai Rendszerek -angol nyelven

5. blokk: informatikai biztonság és kutató hallgatók
Informatikai Biztonsági Kutató Fejlesztő Központ
Kutató hallgatók

A Program a TÁMOP 4.2.3/08/01 Tudományos eredmények disszeminációja és tehetséggondozás a minőségi képzésért a Pannon Egyetemen projekt keretében az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.

Egy kis ízelítő a kutatólaboratóriumok bemutatóiból

Diszkrét Matematikai Struktúrák és Algoritmusok Kutatólaboratórium
Vezető: Dr. Tuza Zsolt

Úthálózatok, kommunikációs hálózatok, kapcsolatrendszerek és még rengeteg más is kiválóan leírható a gráfoknak nevezett matematikai objektumok segítségével. Az egyszerűen feltehető kérdések mögött néha igen nehezen megoldható illetve mindmáig megoldatlan problémák húzódnak meg. A témakör egyúttal érdekes logikai játékokhoz is kapcsolódik.

Egészségügyi Informatikai Kutatólaboratórium
Vezető: Dr. Kozmann György

  • A számítógéppel (internettel) segített táplálkozási tanácsadó rendszer céljának, fontosabb moduljainak bemutatása, különös tekintettel a táplálkozási napló megvalósítására, valamint a különböző ételek tápanyagtartalmának számítási eljárására.
  • Az otthoni monitorozás rendszerének fejlesztése. A bemutató néhány paraméter esetében, pl. EKG, mozgási aktivitás esetében bemutatja a fejlesztés érdekében végzett kísérleti rendszerek működését.
  • Új különleges agyvizsgálati eljárások rendszerének bemutatása. A bemutató során elsősorban az un. finger tapping (ujjdobolás) megvalósításának agyi folyamatait mutatjuk be, a 128 csatornás EEG felvételek alapján.
  • A hirtelen szívhalál rizikójának vizsgálatára kidolgozott sok-csatornás EKG térképezési eljárás ismertetése, kiemelve azon eljárásokat, amelyekkel a testfelszíni mérési adatok alapján meghatározható magán a szíven mérhető jel (a kardiológia inverz feladata).

Bio- Nanorendszerek Kutatólaboratórium
Vezető: Dr. Vonderviszt Ferenc

A Bio-Nanorendszerek Laboratórium tevékenységében alapvető szerepet játszik az önszerveződő biológiai rendszerek szerveződési és működési elveinek kutatása, a felismert törvényszerűségek nanotechnológiai alkalmazása. Kutatásaink egyik kiemelt célja a baktériumok flagelláris filamentumait felépítő flagellin fehérjéből kiindulva olyan mesterséges érzékelőmolekulákat állítsunk elő, amelyek polimerizációs képességüknél fogva különféle szupramolekuláris szerkezetek építését teszik lehetővé. Ezek a filamentáris nanostruktúrák biológiai szenzorok, diagnosztikai kitek ideális alapeleméül szolgálhatnak. Az MTA Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Kutatóintézetében kihelyezetten működő Nanoszenzorika Laboratóriummal közösen új szenzorelveken alapuló diagnosztikai eljárások kifejlesztésén dolgozunk a környezet és élelmiszerbiztonság, valamint az egészség megőrzése érdekében.

Rendszer- és Folyamatirányítási Kutatólaboratórium
Vezető: Dr. Friedler Ferenc

A számítástechnikai rendszerekben tárolt és kezelt információk értéke évről évre nagyságrendekkel növekszik. Az információ minden formája hordozhat értéket, amelyet védeni kell az illetéktelen kezekbe kerüléstől, az elvesztéstől, esetleg használhatatlanná válástól illetve a szándékos vagy véletlen károkozástól. Munkánk célja a logikai, a fizikai és a szervezeti biztonsági funkciókat integráltan ellátó biztonsági rendszerek tervezésére, működtetésére és továbbfejlesztésére szolgáló módszertan kidolgozása valamint olyan biztonságirányító szoftvereszközök fejlesztése, amelyek intelligens és öntanuló mesterséges intelligencia alapú módszerek alkalmazásával nyújtanak hatékony megoldást adataink és információink védelmére. Előadásunkban ismertetjük az általunk vizsgált integrált információbiztonság tématerület alapkoncepcióját, a prototípusrendszer építőelemeit a szenzorokat, a rendszer tanulását biztosító mesterséges intelligencia hátteret és példát mutatunk a rendszer működésére is.

Intelligens Irányító Rendszerek Kutatólaboratórium
Vezető: Dr. Hangos Katalin

Laborunkban univerzális robotépítő készletek segítségével történik a hallgatók oktatása, ezáltal a klasszikus robotmanipulátorok, a szabályozáselmélet és a mobil robotika területén többféle problémát is megismerhetnek. A robotok programozása szintén többféle programozási nyelvben történhet. Terveink között szerepel a következő félévben (egy diplomamunka keretein belül) egy robotfoci platform létrehozása, amely további lehetőségeket biztosít majd a hallgatóknak a robotirányítási módszerek, illetve a robotok közti kooperáció tanulmányozására.

Párhuzamos és Elosztott Rendszerek Kutatólaboratórium
Vezető: Juhász Zoltán

A programon a csoport NVIDIA Tesla szuperszámítógépét fogjuk bemutatni különböző programok végrehajtása közben, valamint a Mobil Segítőtársat, ami egy különleges eszköz és szoftver keretrendszer, mely nagy segítséget nyújt a vak felhasználók napi feladatainak végrehajtásához és elősegíti integrálódásukat az információs társadalomba.

Virtuális Környezetek és Fénytan Kutatólaboratórium
Vezető: Dr. Schanda János

hagyományos és modern fényforrások, valamint azok tulajdonságai - additív színkeverés demonstráció - színkép felbontása prizmával - UV fluoreszcencia demonstráció - hagyományos és modern képmegjelenítők színmegjelenítése - ép színlátók és színtévesztők: színdiszkriminációs kérdések és tesztek - energiatakarékos (LED) fényforrások alkalmazása és méréstechnikája

Képfeldolgozás Kutatólaboratórium
Vezető: Dr. Szirányi Tamás

Téma: Hogyan látják a világot a gépek? Válogatás diplomázó hallgatók témáiból a képfeldolgozás területén.
Kutató hallgatók és a gráfok