Válasszon nyelvet

   +(36) 88 624 021 |    dekanititkarsag@mik.uni-pannon.hu |    8200 Veszprém, Egyetem utca 10. I. épület

Válasszon nyelvet

A Műszaki Informatikai Kar széleskörű együttműködést folytat az IBM-mel. A Smart Cities (Okos városok) projekthez kapcsolódva sajtótájékoztató keretében ismertették a közösen kidolgozott intelligens városfejlesztési megoldásokat június 2-án.

A VEAB Székházban mutatták be az MTA Regionális Kutatások Központjának Nyugat-magyarországi Intézete Okos városok (Smart cities) címmel készült tanulmányát. Az IBM Magyarország megbízásából folytatott kutatás lehetőséget adott rá, hogy az Akadémia szakértői átfogó felmérést készítsenek kilenc vidéki magyar város fejlettségéről, innovációs adottságairól, hatékonyságukról erőforrásaik felhasználásában.
A programot bemutatóját Navracsics Tibor, közigazgatási és igazságügyi miniszter nyitotta meg. Hangsúlyozta a piac, a közigazgatás és a tudomány együttműködésének fontosságát. Példaértékűnek nevezte a Pannon Egyetem és Veszprém városának együttműködését.
Dr. Friedler Ferenc, a Műszaki Informatikai Kar dékánja az optimalizálás fontosságára hívta fel a figyelmet nyitóbeszédében. Elmondta, hogy az IBM-mel közös kutató-fejlesztő központban az informatika, a távközlés és az optimalizálás előnyeit egyesítve intelligens megoldásokon dolgoznak, az erős elméleti háttér mellé dinamikus gyakorlati szemlélet társul. Veszprémben együtt dolgoznak az intelligens megoldásokon a város fejlődése érdekében.

Mitől lesz okos egy város?
Egy város attól lehet „okos(abb)”, élhetőbb, ha sikerül az emberi tőkébe, a hagyományos és modern (információs és kommunikációs) infrastruktúrába tett befektetéseivel ösztönöznie a fenntartható gazdasági fejlődést és a magas életszínvonalat, miközben a természeti erőforrásokat bölcsen kezeli. Az „okos” város ma már sokféle „okos” technológiát használhat, fejtette ki a bemutatón Veres Zsolt, az IBM vezérigazgatója, hiszen „az újszerű információ elemzési technológiák révén képesek vagyunk a különböző érzékelők és mérő-műszerek által összegyűjtött nagy mennyiségű adat értelmezésére, új összefüggések feltárására és tudás megszerzésére”. Ezek alapján pontosabban és gyorsabban meghatározhatjuk a szükséges beavatkozási lépéseket, mellyel hatékonyabbá tehetjük rendszereinket, folyamatainkat és infrastruktúránkat. Az ilyen új intelligencia elterjedése teheti a várost és működését igazán okossá.

Az IBM a Műszaki Informatikai Karral együttműködve, a városok vezetésével, illetve a városüzemeltetésben dolgozó szakemberekkel közösen határozott meg olyan konkrét területeket, amelyeket az új technológiákat alkalmazva egy modern városüzemeltetési rendszer segítségével hatékonyabban lehetne működtetni.

  • Intelligens közlekedés (közösségi közlekedés modernizációja és optimalizálása, közösségi közlekedést vonzóvá tevő szolgáltatások és kedvezményrendszerek kialakítása)
  • Intelligens városüzemeltetés (eszköz és létesítmény életcikluskövetés, probléma bejelentést és megoldást követő rendszer, intelligens fogyasztásmérés és energiagazdálkodás)
  • Intelligens turisztika (a régióba látogatók számának növelése a digitális marketing eszközeivel és új elektronikus szolgáltatásokkal, pl. kedvezményeket biztosító városi kártya bevezetésével)
  • Intelligens elektronikus ügyintézés (modern portálmegoldások, papírmentes ügyvitel, üzleti intelligencia és analitika alkalmazása, mobil eszközökről is elérhető felhő alapú informatikai rendszerek)

A tanulmány az alábbi linkről tölthető le teljes terjedelmében: http://www.ibm.com/smarterplanet/hu/hu/smarter_cities/overview/index.html