Válasszon nyelvet

   +(36) 88 624 021 |    dekanititkarsag@mik.uni-pannon.hu |    8200 Veszprém, Egyetem utca 10. I. épület

Válasszon nyelvet

Egészségügyi Informatikai Kutató- Fejlesztő Központ létrehozásáról írt alá szándéknyilatkozatot a Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Karán 2007. Június 1-én.

A Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Karán 2007. június 7-én négy intézmény (Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Kar, MTA Műszaki, Fizikai és Anyagtudományi Intézete, Agyérbetegségek Országos Központja, Csolnoky Ferenc Megyei Kórház) ünnepélyes keretek között megalapítja az Egészségügyi Informatikai Kutató-fejlesztő Központot (EIKFK). Az új intézmény a PÓLUS program INFOPOLISZ projektjének megvalósítását szolgálja, a korábban alapított Informatikai Biztonsági Kutató-fejlesztő Központ mellett immár a második ilyen szervezet a Karon.

Az EIKFK által képviselt szakmai munka az elmúlt évek sikeres hazai és uniós pályázataival során alakítottuk ki. Fontos cél, hogy az EIKFK-t, mint kutatási-fejlesztési központot nemzetközi léptékben is versenyképessé tegyük. Az EIKFK tevékenységének első számú haszonélvezője a magyar egészségügy intézményrendszere, mely így költséghatékonyan juthat a legkorszerűbb eljárásokhoz, technológiákhoz. Hasonlóan fontos azonban az is, hogy javuljon a magyar egészségügyi ipar versenyképessége. A most kialakuló intézmény alapítói – a Műszaki Informatikai Kar gesztorsága mellett – együttesen biztosítják a sikeres alkotó munkához szükséges kutatási infrastruktúrát. Ez – együtt a székesfehérvári informatikai ipari bázissal – egy teljes innovációs folyamatot alkot. A megnyitó résztvevői megtekinthetnek egy kiállítást, amely az eddigi, legfontosabb eredményeket mutatja be. Ezek az eredmények azt a víziót szolgálják, hogy belátható időn belül sikerül javítani az aggasztó magyar népegészségügyi helyzeten. Ez akkor lehetséges, ha sikerül megteremteni hosszú távon is fenntartható egészségügyi rendszer eszközbázisát.

Fontos fejlemény, hogy a kockázatelemzésbe, a helyes életmódra vonatkozó tanácsadásba ma már bekapcsolható az Internet is. Rövidesen az is lehetséges lesz, hogy egy intelligens monitorozó rendszer akár az otthoni ellátás során is biztosítani tudja a kardiológiai ellenőrzés feltételeit. Az EIKFK olyan bioelektromos képalkotó rendszer kidolgozására készül, amely az eddigi módszereknél lényegesen gyorsabban és pontosabban mutatja ki az akut szívinfarktust. E módszerrel kimutatható a hirtelen szívhalál megnövekedett veszélye is. Az érdemi gyógykezelés gyors megindítása lényegesen javíthatja a betegek gyógyulási esélyeit. Az új képalkotó rendszer képes az agyműködés bonyolult folyamatainak kutatására, megismerésére is, a gyakorlatban pedig hatékonyabb gyógyszerek, terápiás eljárások kidolgozásához vezethet. A kutatást hazai és Európai Unióból származó források is támogatják.