Válasszon nyelvet

   +(36) 88 624 021 |    dekanititkarsag@mik.uni-pannon.hu |    8200 Veszprém, Egyetem utca 10. I. épület

Válasszon nyelvet

Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Kar Agyi Bioelektromos Képalkotó Kutatólaboratórium megnyitó, 2008. szeptember 8. Veszprém, Csolnoky Ferenc Megyei Kórház

agyi-bio-kep-kut-labAz Agyi Bioelektromos Képalkotó Kutatólaboratórium mai ünnepélyes megnyitójának közvetlen előzménye, hogy a Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Karán 2007. június 7-én négy intézmény (Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Kar, Csolnoky Ferenc Megyei Kórház, MTA Műszaki, Fizikai és Anyagtudományi Intézete, Agyérbetegségek Országos Központja) közös akaratából ünnepélyes keretek között megalapította az Egészségügyi Informatikai Kutató-Fejlesztő Központot (EIKFK).

Az Agyi Bioelektromos Képalkotó Laboratórium vizsgálatait az EEG technológiára építi. Az EEG az agyi elektromos tevékenységet érzékeli, ami az agyműködés egyik kísérője. A szokványos 16 csatornás elvezetés helyett 128 csatornával az agykéreg nagy felbontású vizsgálata lehetséges. Időben is nagy felbontásra alkalmasak, ami másodpercenként akár 200 000 jel elemzését teszi lehetővé. A laboratóriumban orvos, pszichológus, villamosmérnök, és informatikus szakemberek dolgoznak. Ez az interdiszciplináris megközelítés, ennek további kiterjesztése válik lehetővé a laboratórium megnyitásával. A kórházban különböző betegségek, elsősorban a szélütést követő állapotokat kutatjuk, azt vizsgáljuk, hogy az agyi reparatív folyamatokat milyen módszerekkel lehet felgyorsítani, vannak-e olyan molekulák, amelyek ezt a folyamatot, azaz az agyszövet gyógyulási készségét fokozzák.

Az új laboratórium által szolgáltatott diagnosztikai információ kiegészítője más nagyértékű agyi képalkotó rendszer eredményének, mint amilyen pl a funkcionális MRI (fMRI), vagy a pozitron emissziós tomográfia, PET, A bioelektromos képalkotás alapvetően abban a vonatkozásban képes felülmúlni az említett rendszereket, hogy képes az agyban végbemenő nagysebességű folyamatok megismerésére, valamint az agyon belüli egyes területek funkcionális kapcsolatának vizsgálatára.

Fontos megemlíteni, hogy a laboratórium elsősorban kutatási egység, amely tervezett működése során egyre nagyobb mértékben szolgálhatja a gyógyítási tevékenységet is. A tervezett együttműködés során a Csolnoky Ferenc Kórház a kísérletes vizsgálatok klinikai hátterét, a Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Kara a bonyolult informatikai, mérés-, és számítástechnikai hátteret biztosítja. A kutatást hazai, és Európai Unióból származó kutatási források és az Informatikai Tudományok Doktori Iskola hallgatói és munkatársai támogatják.

A laboratórium vezetője Prof Dr. Nagy Zoltán