Válasszon nyelvet

   +(36) 88 624 021 |    dekanititkarsag@mik.uni-pannon.hu |    8200 Veszprém, Egyetem utca 10. I. épület

Válasszon nyelvet

Tárgyfelelős: Dr. Bari Ferenc, DSc; Dr. Vassányi István, PhD


A tárgy rövid ismertetése
:

Az életfolyamatok fenntartásának szabályozáselméleti háttere (izovolémia, izoionia, izohidria és az izotermia). A bioelektromos források és a térfogati vezetőben kialakuló terek számításának alapvető összefüggései. A szív és az agy anatómiája és elektrofiziológiája. A keringési és a légzőrendszer elektromos modellezése.  A vázizomzat és azok beidegzése, az ún. elektromechanikus csatolás sejtszintű modellje. Szervszintű helyettesítőképek, a validálás kísérletes módszerei, testfelszíni és intramurális elektródák. A források modellezése, a külső tér szempontjából, A testfelszíni elektromos terek számítása végeselem és "boundary element" módszerrel homogén és inhomogén térfogati vezetőkben. A vércukorszint szabályozás kísérleti adatai. A szabályozás működése fiziológiás esetben. A vércukor szabályozás kóros esetekben, 1-es és 2-tes típusú diabétesz. A táplálkozás és a fizikai aktivitás hatása a keringési és a légző rendszerre, az anyagcserére és a vércukor szintre.

Vércukor szabályozás támogatása életmód tanácsadó rendszerrel. Alkalmazási példa: Lavinia, okostelefon bázisú tanácsadórendszer.

Irodalom:

  1. Simonyi K.: Elméleti villamosságtan, Tankönyvkiadó, Budapest
  2. Nunez PL,Srinivasan R: Electric Fields of the Brain: The Neurophysics of EEG, 2nd Edition, Oxford University Press, Oxford, 2005.
  3. Gulrajani R:Bioelectricity and Biomagnetism, New York, John Wiley & Sons, 1998.
  4. Malmivuo J,  Plonsey R: Bioelectromagnetism, Oxford University Press, New York, 1995.
  5. Li J, Kuang Y, Mason CC. Modeling the glucose-insulin regulatory system and ultradian insulin secretory oscillations with two explicit time delays. J Theor Biol. 2006 Oct 7;242(3):722-35.

A tárgycsoport ajánlott külső tárgya

- Biostatisztika (SZTE, tárgyfelelős: Dr. Boda Krisztina)