Válasszon nyelvet

   +(36) 88 624 021 |    dekanititkarsag@mik.uni-pannon.hu |    8200 Veszprém, Egyetem utca 10. I. épület

Válasszon nyelvet

worldskills mrakovics olivér

2024-ben a Szakmák világbajnokságát, a WorldSkills-t Lyonban rendezték meg, ahol webfejlesztő kategóriában pannonos sikernek örülhettünk: Mrakovics Olivér, a Műszaki Informatikai Kar programtervező informatikus hallgatója aranyérmet szerzett, s ezzel a magyar versenyzők közti legjobb eredménnyel a Nemzet Legjobbja címet is elnyerte.

- Hogy érezted magad, milyen élmény volt a verseny?

- Óriási élmény volt, elmondhatatlanul örülök annak, hogy aranyérmet tudtam szerezni. A világ minden tájáról jönnek versenyzők. Tudtam, hogy az ázsiaiak nagyon jók, és hogy szinte tökéletesen kell teljesítenem, ha dobogóra akarok kerülni. Így is álltam neki versenyezni, ami tele volt kihívással, egy igazi érzelmi hullámvasút volt. Ugyanakkor a verseny végén éreztem, hogy nagyon jól sikerült. Mikor megtudtam, hogy mindhárom informatikusunk dobogós lesz, az leírhatatlan. Két nagyon jó külföldi barátommal, a szingapúri és a koreai versenyzővel állhattam a dobogóra, és azt a pillanatot sosem felejtem el, amikor felhívtak minket a legfelső fokra. Nagyon hálás vagyok a szakértőmnek, szakmai támogatóknak, és mindenkinek, aki valamilyen formában támogatott. Továbbá nagyon hálás vagyok Weiszenburger Dórinak és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarának, akik miatt létrejöhetett ez az egész.

- Milyenek voltak a versenytársak?

- Nagy részüket már ismertem korábbról. Kivétel nélkül mindenkivel nagyon jó barátok lettünk, sokukkal tartom/tartani fogom a kapcsolatot.

- Egy pont különbség van közted és a másik aranyérmes között, mi döntött végül?

- Ötletem sincs. Alapvetően 100 pont a maximum, majd az elért eredményt átszámolják megadott aspektusok figyelembe vételével egy 900-as skálára, ahol az az 1 pont különbség volt. Ez a gyakorlatban ilyen >= 0.25 pont különbséget jelentett, szinte lényegtelen. 

- Volt olyan élményed vagy érdekesség, amit kiemelnél?

- A második nap este 9 órakor úgy tűnt, hogy a 3. nap délelőtti moduljából semmit nem fogok tudni megcsinálni. Félig csukott szemmel küzdöttünk, hogy összekaparjunk valamit, aztán éjfélre nagyjából összeállt. Majd másnap a 3 órás modult 2.5 óra alatt nyomtam le.

- Városnézésre jutott időd?

- Mivel pár nappal a verseny előtt utaztunk ki, és voltak "csapatépítő" programok, ezért igen, egy pici volt.

- Hogyan tovább? Folytatod az elkezdett gazdaságinformatikus képzést, vagy más irányba visz az utad?

- Időközben átmentem Programtervező Informatikus BSc-re levelező szakra. Egyelőre maradok, megnézem, tetszik-e.

- A jövő évi EuroSkills versenyre is jelentkeztél, továbbra is gyakoroltok a felkészítőddel?

- Igen, minden változatlan.

 

Fotók: WorldSkills