Válasszon nyelvet

   +(36) 88 624 021 |    dekanititkarsag@mik.uni-pannon.hu |    8200 Veszprém, Egyetem utca 10. I. épület

Válasszon nyelvet

widestarA világon egyedülálló, a grafikai és CAD szektornak szánt széles formátumú nyomtató vezérlő szoftverének fejlesztésében vettek részt a Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Karának munkatársai.

Az OWN-X Kft. által forgalomba hozott WideStar2000 széleskörű amerikai-magyar-olasz tudományos és technológiai együttműködés eredményeként valósulhatott meg. A nyomtató motorját és a különleges, 352.000 fúvókából álló nyomtatófejet Amerikában, a San Diego-i székhelyű Memjet cég készítette. Az egymás mellé kötött 5 nyomtatófejből álló széles formátumú, színes, tintasugaras nyomtatás minden minőségi, sebességi és ár paraméter szempontjából a világon egyedülálló megoldást jelent. A nyomtatót vezérlő szoftver létrehozása a magyar partner feladata volt, míg a papír adagolását végző egységet a milánói Rigoli FIME fejlesztette.

Az OWN-X Kft.-vel 2009 óta tartó kutatás-fejlesztési együttműködés első eredménye a SpeedStar 3000, Memjet nyomtatási technológiát alkalmazó színes címkenyomtató kifejlesztése volt. Ez a nyomtató egyedülálló nyomtatási sebességet, minőséget és felhasználást segítő kényelmi funkciókat kínált a felhasználóknak. A projekt folytatásaként a kar munkatársai egy nagyformátumú nyomtató kifejlesztésében vettek részt. Az elkészült WideStar 2000 nyomtató a CAD és grafikai piac jelenleg ismert leggyorsabb nyomtatója. A kar fejlesztői a nyomtató funkcióinak megtervezését, a rendszerintegrációs feladatok koordinálását, valamint a nyomtató vezérlő programjának megtervezését és kifejlesztését végezték. A nyomtató kifejlesztése mellett létrehoztak egy olyan módosítható nyomtató vezérlő szoftverkörnyezet is, mely a jövőben felhasználható lesz további nyomtatók vezérlésére, nagymértékben lecsökkentve a fejlesztési időt és költségeket.

A megoldással lehetségessé válik az 1067mm papírszélességig vagy az A4-A0 papírméretekig terjedő nyomtatás 30 cm/mp sebesség mellett, CMYK színbontásban, 1600 dpi natív felbontásban. A nyomtató teljesítménye a leginkább lenyűgöző és a szakma számára a legbeszédesebb: 990 m2/óra színes grafika vagy 440 A0 CAD/óra.

A termék jelenleg egyedülálló az egész világon a széles formátumú nyomtatás tekintetében. A hagyományos tintasugaras, sőt lézer technológiáknak is szinte lehetetlen felvennie a versenyt a nyomtató sebességét tekintve. A nyomtató viszont nem csak egy gép, hanem egy komplett megoldás. A koncepció tartalmazza egyrészt magát a nyomtatót, továbbá a 2-4 papír henger tárolására alkalmas papíradagolót, az érintő kijelzővel szerelt, fedélzeti számítógépen futó Liberty vezérlő rendszert, amely lehetővé teszi a felhasználók számára az egyszerű üzemeltetést és karbantartást, továbbá a grafikai szektorban elengedhetetlen OWN-X RIP szoftvert a hozzá tartozó RIP szerverrel.

Néhány jellemző paraméter:

  • 4 másodperc alatt kinyomtat egy A/0-s CAD rajzot, óránként 440-et, vagy óránként 990 m2 színes grafikát
  • 1600 dpi nyomtatási felbontás
  • alacsony működési költségek
  • egyszerű kezelhetőség