Válasszon nyelvet

   +(36) 88 624 021 |    dekanititkarsag@mik.uni-pannon.hu |    8200 Veszprém, Egyetem utca 10. I. épület

Válasszon nyelvet

one identity vassányi istván NEUMANN JÁNOS TEHETSÉGGONDOZÓ PROGRAM

A Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Karán évek óta működik a Neumann János Tehetséggondozó Program. Dr. Vassányi István, a MIK Tudományos Diákköri Tanácsának elnöke szívén viseli a tehetséges hallgatók ügyét, mint a program szakmai vezetőjét kérdezte a vehir.hu a TDK tevékenységről.

Valóban, immár nyolc éve, 2016-tól segítjük a hallgatókat a Neumann János Tehetséggondozó Program keretében. Célunk elsősorban a tudományos diákköri (TDK) tevékenység élénkítése.

Mi a jelentősége manapság a Tudományos Diákköri Tevékenységnek? Vonzó lehet-e ez a mai fiataloknak?

A TDK mozgalom tulajdonképpen a minőségi értelmiségi képzés fontos területe. Hallgató-tanár műhelymunka, ami túlmutat azon, hogy csupán a kötelező tananyagot sajátítsa el a fiatal. Lehetőséget adunk arra, hogy akár már az alapképzés során egy-egy tématerületet mélyebben megismerjenek, bekapcsolódjanak kutatásainkba.

Hogy vonzó-e a mai fiataloknak? A válaszom igen, azt mondhatom, hogy a Programunk sikeres, minden évben vannak új pályázóink az elsőévesek közül is, így folyamatos az utánpótlás. A TDK konferenciákon kiválóan szerepelnek a hallgatóink, egy jól elkészített TDK dolgozat pedig remek alapja lehet egy diplomamunkának. Azonban a Tudományos Diákkörbe, és a Tehetséggondozó Programunkba csatlakozni nem csupán a tudományos karrierre vágyó hallgatóknak érdemes. A TDK tevékenység rengeteg előnnyel jár, olyan tapasztalatokra, kapcsolatokra tehet szert az érdeklődő fiatal, ami nagyban segítheti a szakmai karrierjében is.

Milyen pluszt nyújt a Neumann János Tehetséggondozó Program a Műszaki Informatikai Kar hallgatóinak?

A program keretében kéthetente tartott rendezvényeinken a kötetlen beszélgetések mellett felsőbb éves hallgatók és külsős szakértők bevonásával olyan szakmai előadásokat tartunk, melyek egy-egy, a tagok érdeklődési köre alapján választott tudományos, technológiai témát mutatnak be. Mindezeknek remek helyszínéül szolgál a Karon kialakított klubszoba, amit minden tag igénybe vehet a mindennapok során is.

A Tudományos Diákköri Konferenciákon túl fontos megemlítenem még a szakmai látogatásokat is. Nem ritka, hogy volt Tehetséggondozós hallgatóinktól kapunk meghívást olyan cégekhez, melyek vezető szerepet töltenek be az informatikai szektorban. A tanév során részt vettünk a Neumann Kollokviumon illetve a Simonyi Konferencián, és vendégül látott minket az Ericsson, a Sonrisa, a One Identity, a Door2World, a CAE és az OPSWAT is.

Hogyan lehet csatlakozni a Neumann János Tehetséggondozó Programhoz?

A Műszaki Informatikai Karon tanuló hallgatók közül szívesen fogadjuk azt a motivált fiatalt, aki a tanulmányai mellet szeretne valamelyik kari kutató-csoportban szakmai vagy kutatási tevékenységet végezni és szívesen lenne a lelkes közösségünk tagja.

 

Az NJTP tevékenysége a „TDK-tevékenység fejlesztése a Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Karán” című és NTP-HHTDK-23-0034 kódszámú projekt keretében, a Kulturális és Innovációs Minisztérium és a Nemzeti Tehetség Program támogatásával valósult meg.