Válasszon nyelvet

   +(36) 88 624 021 |    dekanititkarsag@mik.uni-pannon.hu |    8200 Veszprém, Egyetem utca 10. I. épület

Válasszon nyelvet

Az Orvosi Hetilap szerkesztőbizottsága és szerkesztősége Orvosi Hetilap Markusovszky Lajos-díjjal ismerte el dr. Harangi János, a Műszaki Informatikai Kar egyetemi docensének tudományos munkáját.

A kutató az Orvosi Hetilap Markusovszky Lajos-díját május 4-én vehette át Budapesten, az Aesculap Akadémia konferenciatermében dr. Rácz Károly főszerkesztőtől és dr. Lampé László főszerkesztő helyettestől, a Markusovszky Lajos Alapítvány kuratóriumi elnökétől.

Az Orvosi Hetilap a Markusovszky Lajos Alapítvány tudományos folyóirata, melyet Markusovszky Lajos alapított 1857-ben. Magyarországon ez a legrégebbi sajtótermék, a Magyar Kulturális Örökség része. A világon mindössze hat olyan szaklap van, amely több mint 150 éves múltra tekint vissza, és ma is rendszeresen megjelenik. A lapot az Akadémiai Kiadó jelenteti meg.

Dr. Harangi János társszerzőként vett részt a díjazott közlemény írásában, dr. Harangi Mariann, dr. Balogh István és dr. Paragh György debreceni orvosokkal együtt készítették. Az Orvosi Hetilap 2010. évi 151. évfolyamának 1376-1383. oldalain jelent meg az írás, melynek címe: A koleszterinfelszívódás hatékonyságának genetikai háttere. A Niemann-Pick C1-like receptor és génvariációinak szerepe a lipidanyagcserében.

A Műszaki Informatikai Karának docense az analitikai oldalt képviseli az orvosok mellett a koleszterinnel kapcsolatos kutatásokban. A koleszterin központi szerepet játszik szervezetünk működésében, számos idegrendszeri betegség okozója lehet a koleszterin anyagcserezavar. A molekulák felépítésének és lebontásának kémiai folyamatait ismerve egyszerűbbé válik a gyógyítás és a megelőzés, megtudhatjuk a népbetegség okát is. Ezeket a folyamatokat elemzi dr. Harangi János, a kémiai tudományok szakértője kutatásaiban. Főbb kutatási területei: kromatográfia, élelmiszer aroma elemzés, komplex szénhidrátok elemzése és bio-informatika.

A kitüntetéshez gratulálunk, további sikereket kívánunk!