Válasszon nyelvet

   +(36) 88 624 021 |    dekanititkarsag@mik.uni-pannon.hu |    8200 Veszprém, Egyetem utca 10. I. épület

Válasszon nyelvet

Fodor Attila

Okos városi energetikai megoldások kialakítására pályázott sikerrel, s nyert összesen 179,1 millió forintot Ajka, Balatonfüred, Tapolca és Várpalota önkormányzata. A projekt részleteiről sajtótájékoztatón számoltak be az érintettek pénteken - írja a veol.hu.

A nemzetek által vállalt klímavédelmi célokat az országok csak akkor tudják teljesíteni, ha a közigazgatás minden szintjén megvizsgálják azt, hogy miképp tudnak klímasemlegessé válni. Az ABTV Smartgrid névre keresztelt projekt egy hosszú távú, átgondolt, önkormányzatokon átívelő fejlesztés következő lépése. A részt vevő önkormányzatok célja az, hogy minél rövidebb időn belül karbonsemlegessé váljanak úgy, hogy közben csökkennek az energetikai költségeik – hangzott el a Várpalotai Képtárban.

A 179,1 millió forint összköltségű pályázat révén városonként új HMKE (háztartási méretű kiserőmű) naperőműveket telepítenek azokra az önkormányzati épületekre, amelyeken az gazdaságosan megoldható. Emellett a távolról való vezérlést is támogató smart mérőket helyeznek ki az önkormányzati intézményekbe a villamosenergia vételezés/betáplálás mérésére, azaz új, okos villanyórákat telepítenek a régi mérőórák helyett. Szintén a projekt részeként egy, az energiahatékonyságot és az energiamegtakarítást támogató szakértői rendszert alakítanak ki. 

Csillag Zsolt, a projekt szakmai hátterét biztosító Pannon Egyetem kancellárja is az energiahatékonyság kiemelt fontosságáról beszélt, Schwartz Béla, Ajka polgármestere pedig arra mutatott rá, hogy a négy önkormányzat összefogásával és a tapasztalatok megosztásával még magasabb szintre tudják emelni energiatudatosságukat, s költséghatékonyabban tudják működtetni intézményeiket.

Fotó: Várpalotai Hírek

A pályázat megvalósulásával ugyanis az önkormányzatok csökkenteni tudják a villamosenergia-költségeiket, miközben csökken a szén-dioxid-kibocsátás is. Egy olyan rendszer lesz a kezükben, amelynek a segítségével monitorozhatják a villamosenergia-termelésüket és -felhasználásukat.

– Azt tudomásul kell vennie mindenkinek: a villamos energia ára közép- és hosszú távon tovább fog emelkedni, és ez a magyarországi fogyasztókat is érzékenyen érinti majd – emelte ki hozzászólásában Fodor Attila. A Pannon Egyetem gazdasági és projektekért felelős dékánhelyettese elmondta: a projekt keretében a települési önkormányzatok megvizsgálják, hogyan tudnák megtermelni azt a villamos energiát, amelyet felhasználnak; miképp tudják csökkenteni az energiafelhasználásukat; s hogyan tudnák költséghatékonyan eltárolni a megújuló energiaforrások által megtermelt energiát azokra az időszakokra, amikor azok nem termelnek.

Forrás: Veol.hu