Válasszon nyelvet

   +(36) 88 624 021 |    dekanititkarsag@mik.uni-pannon.hu |    8200 Veszprém, Egyetem utca 10. I. épület

Válasszon nyelvet

phd alumni találkozó

Húsznál is több, az Informatikai Tudományok Doktori Iskola fokozatot szerzett, egykori hallgatója gyűlt össze május 7-én az első PhD-alumni találkozón.

Dr. Magyar Attila, a találkozó szervezője köszöntötte a résztvevőket, majd felkérte Dr. Süle Zoltán dékánt, hogy nyissa meg az eseményt. – A 20 éves a MIK programsorozat visszatekintésre adott okot, ennek keretében szerveztük meg a találkozót, természetesen hagyományteremtő szándékkal – hangsúlyozta a dékán.

A következőkben Dr. Hartung Ferenc, a doktori iskola vezetője összegezte az elmúlt évek eredményeit: az indulás óta 200 hallgatót vettek fel, 72-en szereztek fokozatot, ebből 12 külföldi hallgató volt.

Négy, a doktori iskolában végzett alumni előadását hallgathatták meg a résztvevők a délután folyamán. Dr. Ercsey Zsolt elsőként szakmai életéről szólt, majd kifejtette, hogy a PhD-ról úgy gondolkodik, mint a tanulmányok lezárása, mint az utolsó lépcsőfok. Meglátása szerint az ipar jól teljesítéséhez sok innováció kell, ehhez pedig olyan szakemberek kellenek, akik közel vannak a tudományhoz, de nem akarnak belépni a tudományba, csak segíteni azt.

Dr. Szederkényi Gábor azért jelentkezett a Pannon Egyetem doktori iskolájába, mert elmondása szerint „a diákévek túl szépek ahhoz, hogy Pesten töltsük őket”. Néhány kiemelkedő munkájáról számolt be, a paksi atomerőműben kidolgozott szabályozó algoritmusról, a Spanyolországban végzett biokémiai reakcióhálózatokkal kapcsolatos kutatásairól, valamint a Covid-járvány kapcsán végzett adatrekonstrukciós feladatokról.

Dr. Kránicz Balázs kötetlen hangú előadást tartott, a spline-ok működéséről beszélt, majd elmondta, hogy a módszertan és a szemléletmód elsajátítását és a kitartást köszönheti a doktori képzés elvégzésének.

Dr. Czúni László beszélt röviden szakterületéről, és a Képfeldolgozó Kutatólaboratóriumban végzett kutatásokról A vizuális információk és anomáliák megértése és modellezése című előadásában. Kutatási tevékenységeik között szerepel a CNN, kézjelek felismerése, filmrestaurálási módszerek, egy gyógyszeradagoló automata kifejlesztése, és a gépi látórendszerek. Véleménye szerint a PhD-t azoknak előnyös elvégezni, akik önállók szeretnének lenni. Végül levetítette Wass Albert Üzenet haza című versét Sinkovits Imre előadásában, melynek „A víz szalad, a kő marad” sorait az alumnihoz hasonlította.

Ezután kötetlen beszélgetéssel folytatódott a találkozó.