Válasszon nyelvet

   +(36) 88 624 021 |    dekanititkarsag@mik.uni-pannon.hu |    8200 Veszprém, Egyetem utca 10. I. épület

Válasszon nyelvet

thumb ADAMA Vatikánban található Szixtuszi kápolna világítását újítja fel a Pannon Egyetem közreműködésével hat intézmény a LED 4 ART (Minőségi és energiatakarékos LED világítás a művészet számára) nevű projekt keretében. Az eddigi nagy teljesítményfogyasztású izzólámpás és nagynyomású kisülő lámpás világítás helyett világító diódák (LEDek) segítségével fogják megoldani a világítást.

Múzeumok világításánál a két legfontosabb szempont a művészeti alkotásokban kárt nem tevő világítás választása és olyan színképű világítás használata, mely a színes képeket eredeti színpompájukban mutatja. Az e feladatoknak eleget tevő világításhoz szükséges LEDek megválasztása a színtan és az emberi színes látás mélyreható ismeretét tételezi fel. Hazánkban a Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Karán működő Virtuális Környezetek és Fénytan Kutatólaboratórium rendelkezik ezen ismeretekkel, ezért az EU választása a Pannon Egyetemre esett, hogy a konzorcium tagjaként a LED színképek kiválasztásában segédkezzék.

A fényforrások színhűsége a hétköznapi életben is fontos, és a Pannon Egyetem ezen a téren is úttörő munkát végez: angol, belga és kanadai kollégák közreműködésével a közelmúltban tett nemzetközi javaslatot a fényforrások színhűségének korrekt leírására. Ezen munkát fejlesztik tovább múzeumi tárgyak színhűségének megóvásához szükséges metodika kidolgozásával. A feladat megoldásában nagy segítségükre van, hogy Magyarországon is találtak Botticellinek tulajdonított freskókat, s az Esztergomi Várban a restaurációt végző szakértők segítségével sikerült a középkori falfestmények készítéséhez használt pigmentekre jellemző színképeket meghatározniuk. Reméljük, hogy a Szixtuszi kápolna megvilágításához kiválasztott fényforrás színképek alapján a hazai múzeumokban is sikerül majd az energia hatékony, a festményekben kárt nem tevő, de a látványt eredeti pompájában visszaadó mesterséges világítást meghonosítani.

További információ:

Európai Unió tematikus hírportálja

Villamosménöki és Információs Rendszerek Tanszék honlapja