Válasszon nyelvet

   +(36) 88 624 021 |    dekanititkarsag@mik.uni-pannon.hu |    8200 Veszprém, Egyetem utca 10. I. épület

Válasszon nyelvet

A felvételi során a 2012. szeptemberben induló alap-, egységes, osztatlan képzésekre, mesterképzésekre és felsőfokú szakképzésekre lehet jelentkezni. Az eljárás részletes szabályait, tudnivalóit a 2011. december 15-én megjelent Felsőoktatási felvételi tájékoztató tartalmazza.

Jelentkezési határidő: 2012. február 15. éjfél.

A szakirányú továbbképzések és a doktori iskolák kínálata a Felvin érhető el.

Alapképzésen, egységes, osztatlan képzésen 2012-ben már 240 pont a jogszabályi minimum, ami alatt nem lehet felvételt nyerni. További fontos változás, hogy az emelt szintű érettségiért 50 többletpontot lehet szerezni, a többletpontok maximuma 100 pont. A mesterképzések esetében továbbra is a felsőoktatási intézmények határozzák meg a pontozási rendszert és a felvételi követelményeket, ott az egyedüli megkötés az, hogy 100 pontos rendszert kell alkalmazni.

Az Országgyűlés tárgyalja a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény tervezetét, amely jelentősen átalakítja a felsőoktatási képzés finanszírozási feltételeit. 2012 szeptemberétől - a törvénytervezet szerint - az alap és az egységes, osztatlan képzésben három finanszírozási formát vezetnek be: állami ösztöndíjas, állami részösztöndíjas és önköltséges finanszírozási formában lehet tanulni.
Miután a törvényt még nem fogadta el az Országgyűlés, ezért a felvételi tájékoztatók részletes információkat még nem tartalmazhatnak ezekről a finanszírozási formákról - így az önköltség képzésenkénti összegéről sem. A képzési költségek viselésének szabályai legkésőbb 2012. január 31-ig, a felvételi tájékoztató hivatalos kiegészítésében meg fognak jelenni. Aki vállalni kívánja és tudja az önköltséges képzési formát, az a kiegészítő közleményből tud tájékozódni arról, hogy intézményenként, szakonként mekkora költséggel jár a képzésben való részvétele.

Az Oktatási Hivatal és a felsőoktatási intézmények előre láthatólag 2012. július 24-én határozzák meg a ponthatárokat és ekkor hozzák meg az ún. besorolási döntést, amely alapján kiderül, ki melyik intézménybe jutott be. A ponthatárok a kihirdetést követően a Felvin is elérhetők lesznek.

A december 15-én induló felvételi eljárás során korlátlan számú képzésre lehet jelentkezni. Ezt kétféleképp lehet megtenni:
hagyományos jelentkezési lapon, amely beszerezhető a Tájékoztatóból, Ügyfélszolgálatunkon, illetve a képzéseket meghirdető egyes felsőoktatási intézményekben, vagy
elektronikusan, az e-felvételi rendszerén keresztül.
Mindenki számára azt javasoljuk, hogy elsősorban elektronikus úton jelentkezzen, hiszen az gyorsabb, a dokumentumok beérkezése biztosabb, a hibázási lehetőség pedig minimális.