Válasszon nyelvet

   +(36) 88 624 021 |    dekanititkarsag@mik.uni-pannon.hu |    8200 Veszprém, Egyetem utca 10. I. épület

Válasszon nyelvet

A bemutatkoznak a hallgatók című rovatunkban Kriskó Gábor, a Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Karának elsőéves hallgatójával beszélgettünk.

 

Ha tudtok olyan hallgatókról, akikről azt gondoljátok, hogy eddigi eredményeik alapján érdemes lenne bemutatni őket is kari felületeinken, írjatok egy pár soros ajánlást az illető nevével és szakjával nekünk a kommunikacio@mik.uni-pannon.hu e-mail címre, hogy fel tudjuk venni velük a kapcsolatot.

 

PEMIK: Az eddigi felvételi rendszerben a maximálisan szerezhető pontszám 500 volt, neked ezt az idei évben sikerült elérni, amihez ezúton is gratulálunk. Azok kedvéért, akik nem annyira követik az aktuális felvételi szabályokat hogyan áll össze ez az 500 pont?

KG: Két részből tevődik össze, az egyik része az érettségi eredmény, amelyben a duplázós pontszámítással a 100%-os emelt infó és a 100%-os középszintű matek érettségim összege 2-vel megszorozva adja ki a 400-at. Másik részét a többletpontok adják. Kaptam 100 pontot az ÁSZÉV (Ágazati és ágazaton belüli szakmai érettségi vizsgatárgyak versenye) eseményen informatikai ismeretekből elért országos 3. helyezésem miatt. Ez egy nehéznek mondható megmérettetés, nehézsége az emelt szintű érettségi fölött van. De ezen kívül az angol felsőfokú nyelvvizsgámért is járna 40, illetve az emelt érettségiért is 50, viszont sajnos nem lehet 100-nál több plusz pont. (nevet)

PEMIK: Ez elég komolyan hangzik. Más tárgyakból is ennyire kiemelkedőek az eredményeid vagy kifejezetten informatikából vagy ennyire erős?

KG: Igazából szakgimibe jártam, azon belül is informatika szakra, szóval főként ilyen tárgyaim voltak, mint számítógépes hálózatok, adatbáziskezelés, programozás meg algoritmizálás. Biológia, kémia és hasonló tárgyaink nem voltak, fizika is csak 11. osztályig. Matematikából és angolból részt vettem OKTV-n (Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny), de egyértelműen informatikából vagyok a legerősebb.

Bemutatkoznak a hallgatók Kriskó Gábor

PEMIK: Ha már így szóba került, hova jártál középiskolába? Illetve honnan jöttél?

KG: Pakson jártam az ESZI-be, de eredetileg kiskőrösi vagyok.

PEMIK: És akkor honnan jött Veszprém és a Pannon Egyetem? Ennyi ponttal gyakorlatilag bárhová felvettek volna.

KG: Jókat hallottam az egyetemről, illetve személyes tapasztalataim is voltak. Még 2018-ban részt vettem a Bakonyi Bitfaragó Bajnokságon a testvéremmel, akivel a 3. helyet sikerült megszereznünk, ennek eredményeképpen pedig meghívást kaptunk a kar nyári táborába. Ez egy nagyon szép emlék mind a kettőnknek, nemcsak a programok miatt, de a város is tetszett és a kollégiummal is meg voltunk elégedve, ahol elszállásoltak minket. Ennek hatására a testvérem ide jelentkezett pár éve és ő – már hallgatóként – összességében pozitívan véleményezte, szóval viszonylag egyértelmű volt a választás. Illetve nekem az is tetszett, hogy a gólyáknak lehetőségük van előzetes tárgyteljesítésre és tehetséggondozó program, ilyet nem sok helyen láttam eddig.

PEMIK: Igen, elég jól kimaxoltad az ismeretek előzetes ellenőrzését, sok tárgyból megszerezted a jeles érdemjegyet már a regisztrációs héten, ehhez is gratulálunk. Akkor ebben a félévben kevés tárgyad van?

KG: Nem mondanám, mert felvettem a 3. féléves tárgyakból. Abból nem lehet baj, ha hamarabb elkezdem. Ha véletlen nem sikerülnének, majd felveszem őket, amikor az idejük lenne. (nevet) De egyelőre nem félek attól, hogy ilyen történne, jól mennek azok a tárgyak is. Egyébként kifejezetten készültem ezekre a vizsgákra, az iskolában például egyáltalán nem tanultunk C és C++ programozást, így azt magamtól tanultam meg a nyáron. Örülök, hogy azt is sikerült teljesíteni, mert ez jó visszajelzés arra vonatkozóan, hogy jól értelmeztem az összegyűjtött anyagokat.

PEMIK: Nemcsak ezzel mutatkoztál be a Pannon Egyetemen. A múlt heti 24 órás programozási versenyen egyszemélyes csapatként indultál és így sikerült a 3. helyet megszerezned. Ez megint nem kis teljesítmény, gratulálunk hozzá. Volt annak valami oka, hogy egyedül vágtál ennek neki?

KG: A felsőbb évesek közül a testvéremet ismertem és az ő szobatársait, de ők pont hárman alkottak egy csapatot, így oda már nem fértem be. A gólyatáborban összeismerkedtem elsőévesekkel, de ez a verseny azért nem kifejezetten nekünk szól, szóval úgy voltam vele, hogy inkább megpróbálom egyedül és bíztam benne, hogy elfogadható eredményt tudok elérni. Arra mondjuk nem gondoltam, hogy ilyen szép helyezést érek el, de örülök, hogy így alakult.

PEMIK: Említetted már a BBB-t is, most a Prog24-et. Milyen versenyeken jártál még, amire szívesen emlékszel vissza?

KG: Igen, ezek szép emlékek. A közelmúltból óriási élmény az ECSC (European Cybersecurity Challenge), ami egy egy hetes rendezvény volt Bécsben és a résztvevők a saját országuk legjobbjaiból kerültek kiválasztásra. A feladatok nagyon nehezek voltak, de a társaság és a helyszín ezt ellensúlyozni tudta. Szintén friss emlék a Morgan Stanley Code to give elnevezésű versenye, ahol kvázi 3. helyet szereztünk, viszont nem jutalmaztak a helyezésünkért. Ez kicsit csalódás volt. (nevet) Most az országos IT megmérettetésre készülök.

PEMIK: Nem lehet azt mondani, hogy unalmasak lennének a napjaid. Mivel töltöd a szabadidődet?

KG: Az már eddig is kiderült, hogy nagyon szeretek versenyekre járni, nem is elsősorban az eredmények miatt – persze igyekszem mindig a legjobbat kihozni magamból – hanem sokszor a társaság és a környezet miatt. Ez jó tapasztalat- és kapcsolat szerzési lehetőség, illetve a csapatversenyeken jól össze tud kovácsolódni egy társaság. Pihenésképpen szívesen nézek sorozatokat vagy játszom videójátékokkal, de szeretek társasjátékozni, kártyázni, és persze bulizni is.

PEMIK: Mik a terveid az egyetemen és annak elvégzése után?

KG: Először arra fókuszálok, hogy minél jobb jegyeim legyenek és versenyeken tudjak szerepelni, aztán szeretnék ERASMUS-szal külföldre menni valahova, bár azt még nem tudom, hogy hova. A mesterképzés szóba jöhet, ha így lesz, az valószínűleg Veszprémben lesz, PhD-zni nem tervezek jelenleg. Azt sem zárom ki, hogy az iskola elvégzése után külföldön helyezkedjek el. De ezek még csak tervek, még nem tudom pontosan hogyan fognak alakulni a dolgaim.

PEMIK: És mik az első benyomásaid Veszprém városáról?

KG: Nagyon tetszik. Jó a közlekedés, elég kényelmes, hogy a busz közvetlenül a kollégium előtt rak le, de hazafelé és a főváros irányába is viszonylag könnyű eljutni. Az is szimpatikus, hogy minden karnyújtásnyira van, bármire szükségem van, a közelben találom.

PEMIK: Köszönjük szépen a beszélgetést és sok sikert kívánunk Neked a Pannon Egyetemen és a terveid megvalósításához egyaránt!

KG: Köszönöm szépen!

 

Az interjút készítette: Merics-Károlyi Melinda és Bankó Péter

 

Ha tudtok olyan hallgatókról, akikről azt gondoljátok, hogy eddigi eredményeik alapján érdemes lenne bemutatni őket is kari felületeinken, írjatok egy pár soros ajánlást az illető nevével és szakjával nekünk a kommunikacio@mik.uni-pannon.hu e-mail címre, hogy fel tudjuk venni velük a kapcsolatot.