Válasszon nyelvet

   +(36) 88 624 021 |    dekanititkarsag@mik.uni-pannon.hu |    8200 Veszprém, Egyetem utca 10. I. épület

Válasszon nyelvet

Több mint 300 matematikatanár látogat 2009. július 7. és 10. között Veszprémbe a Bolyai János Matematikai Társulat által szervezett 49. Rátz László Vándorgyűlésre.

A Fasori Evangélikus Gimnázium legendás matematikatanáráról (többek között Neumann János és Wigner Jenő középiskolai tanára) elnevezett továbbképzésre a Kárpát-medence minden részéről, és a közoktatás valamint a felsőoktatás minden szintjéről érkeznek pedagógusok. Az országban egyedülállóan nagy létszámú tantárgyi továbbképzést a házigazda Pannon Egyetem és a Bolyai János Matematikai Társulat Veszprém Megyei Tagozata professzionális gondossággal készítette elő. A tanév éppen csak véget ért, az ide érkező tanárok a jól megérdemelt pihenés helyett mégis a szakmai és módszertani töltekezést választják. A tanári megújulásnak, felfrissülésnek ezt a tiszteletreméltó igényét színvonalas, tartalmas előadások, szemináriumok, műhelyek szolgálják a közoktatás alapvető szintjeinek megfelelő három szekcióban: alsó tagozat, felső tagozat és középiskola. A hivatalos szakmai program mellett a Vándorgyűlés egyik nagyon fontos fóruma a spontán tapasztalatcserének, a problémák és örömök megosztásának, megbeszélésének is. A vándorgyűlések rendszeres látogatói közül sokan évente csak egyszer, ezen a rendezvényen találkoznak, így a szakmai és emberi kapcsolatok ápolásának is fontos színtere ez a rendezvény. Általános, és évtizedekre visszamenően érvényes tapasztalat, hogy aki egyszer részt vett valamelyik Rátz László Vándorgyűlésen, az amint teheti, ellátogat valamelyik következőre is.

Hagyományosan a Vándorgyűlés ünnepélyes megnyitóján adják át az arra érdemes matematikatanároknak a Bolyai János Matematikai Társulat rangos szakmai elismerését, a Beke Manó Emlékdíjat. 2009-ben hét kiváló tanár részesül ebben a díjban.

Hagyomány az is, hogy a matematikai programok mellett a rendezvénynek helyet biztosító város környékére kirándulhatnak a résztvevők. Ez is nagyon fontos része a már említett töltekezésnek. Idén három kirándulási lehetőség közül lehet választani: Herend-Nagyvázsony; Tihany-Balatonfüred; Zirc. Emellett sportolási lehetőségek (pl. a Budapest – Vidék focirangadó), és kulturális programok is színezik ezt a négy napot.

Veszprém 20 éve, 1989. júliusában adott utoljára otthont a Vándorgyűlésnek. Számos jelenlegi résztvevő akkor is itt volt, és nagyon szép emlékeket őriz az akkori eseményekről.