48.jpg 
A Veszprém Megyei Mérnöki Kamara és a Veszprém Megyei Mérnökökért Alapítvány Veszprém Megyei Mérnökökért ösztöndíj pályázatot hirdetett a megye műszaki felsőoktatásban tanuló azon villamosmérnök hallgatók számára, akik kimagasló összesített korrigált kreditindexet érnek el, a kamara mentori programjában részt kívánnak venni, valamint kifejezik érdeklődésüket a tervezői jogosultság megszerzésére. A benyújtott pályázata alapján, kiváló tanulmányi és szakmai teljesítménye elismeréseként a Veszprém Megyei Mérnökökért ösztöndíjában részesült Szente Marcell villamosmérnök alapszakos hallgató.


Marcell beszámolója a kapott ösztöndíjról: 
"Többek között azért pályáztam, mert a Villamosmérnöki alkalmazások tárgy keretein belül Szurmai Zoltán tartott egy előadást arról, hogy pontosan mit is csinál egy tervezőmérnök. Ez a szakirány már korábban is tetszett, viszont a részletes előadás után még jobban elkezdett érdekelni. A jövőt látom benne, mert az energia ellátása mindig is fontos feladat volt és az is lesz, mert a többi technológia mind a jól megtervezett, stabil villamosenergia hálózaton alapszik. Terveim között szerepel, hogy ismereteimet villamosmérnöki mesterszakon bővítem tovább, különös figyelmet szentelve a megújuló energiaforrások integrációjára. Örülök, hogy a Mérnöki Kamara ösztöndíjasa lehetek, bízom benne, hogy sok hasznos tudást sajátíthatok el."
 
Az ösztöndíjhoz ezúton is gratulálunk és további sok sikert kívánunk! 
 

Éles András és Pekárdy Milán részt vettek a II. Országos IT megmérettetésen, melyről beszámolót is készítettek. Gratulálunk Nektek és további sok sikert kívánunk!
 Eles_Andras-photo.jpg 2019-ben is részt vettem az Országos IT Megmérettetésen. A verseny maga 2019 őszén zajlott, hetente egy feladatsorral, amit interneten kellett megoldani és beküldeni, minden héten egy fix időpontban. Én a C++ kategóriát csináltam végig, mert abban viszonylag jó vagyok és tanítom is, de a versenyen amúgy van vagy két tucat kategória különböző IT témákkal, és bármelyiket szabad volt kipróbálni, akár egyszerre az összeset is. Hetente 10 percet kellett rászánni a feladatsor kitöltésére, összesen hét forduló volt. Ez a kategória kicsit lazább volt, mint a tavalyi, most kevesebb és könnyebb feladat volt, a mély tudás helyett inkább a gyorsaság és a hibátlan számolás volt a döntő. Idén, bár hétből öt feladatot megoldottam, sajnos az erős mezőnyben nem sikerült megugranom az egy évvel korábbi harmadik helyezésemet. A december 06-án tartott díjátadóra viszont meghívtak, és mint kiderült, pontszámom és időeredményem alapján 14. helyen végeztem. Jövőre is tervezek indulni, legalább a C++ kategóriában.
 milan_small.jpg Először indultam ezen a versenyen, arra voltam kíváncsi, hogy milyen jellegű és milyen szintű feladatokat adnak a szakmai résztvevők, illetve az is egy kihívás volt, hogy a hét forduló hét héten keresztül zajlott, addig folyamatosan foglalkozni lehetett a témával. A 22 szektorból 7 szektorban indultam: .NET fejlesztés C# nyelven, ASP.NET, C++ fejlesztés, Java (Spring, Hibernate, JPA), Java Enterprise Edition, Szoftvertechnológia (nyelvfüggetlen programozás), Weblapfejlesztés modern eszközökkel. A hét szektorból egy 2. helyezés, egy TOP10-es és három TOP20-as lett az eredményem. Mivel minden szektort az adott szakterület egy-egy kiemelt hazai szakmai szereplője hitelesített és kezelte a feladatokat így mindenkinek ajánlom a versenyt, aki a kreatív feladatokon kívül azt is szeretné látni, hogy a IT szereplők milyen szintű feladatokat képzelnek el, illetve, összemérni a tudását a többi induló kollégával.
 
A következő versenyről már lehet olvasni az alábbi linken: https://ithon.info/megmerettetes/

Az Év Egyetemi Sportolói 2019. – a legkiválóbb hallgatókat ünnepelte az egyetemi sportközösség
 
 rasovszky_kristof_dij2019.jpg
Több mint 100 egyetemista sportoló vette át az „Év Egyetemi Sportolója” díjat. A Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség (MEFS) november 21-én rendezte meg az „Év Egyetemi Sportolója” hagyományos díjátadó gála ünnepséget.

 
A díjazottak között szerepelt Rasovszky Kristóf villamosmérnök szakos hallgatónk is. Kristófnak ezúton is gratulálunk az "Év Egyetemi Sportolója" díjhoz és további sok sikert kívánunk! 


Forrás (cikk és kép): 
 

foto.png
 

Idén 10. alkalommal rendezték meg a nemzetközi beltéri lokalizációs „Indoor Positioning and Indoor Navigation” konferenciát Pisa-ban, Olaszországban, ahova 153 regular paper és 24 work-in-progress paper került benyújtásra, melyekről végül: 82 előadást tartottak és 61 posztert állítottak ki. Rátosi Márk, karunk PhD hallgatója, Best Student Paper díjban részesült a konferencián „Towards Robust VLC Beacon Identification in Camera Based Localization Systems” című cikke eredményeképpen, amelyet Dr. Simon Gyula témavezetőjével készített el. Az eredményhez és a díjhoz szívből gratulálunk és további sok sikert kívánunk!

 
20191003-csoportkep.jpg
Fotók: Rátosi Márk

dijazottak_o.jpg

 

 

HACKATHON – HACKYEAH! 2019. VARSÓ PTAK EXPO

 

Dr. Szücs Veronika beszámolója a versenyről: 


Az idei évben a nyári szünet miatt megkésett szervezéssel ugyan, de sikerült három hallgatóból és oktatóból álló csapatként neveznünk a HACKATHON 24 órás programozási versenyére (https://inputprogram.com/alltal-mar-a-dobogon-egy-tobbezer-fos-hackathonon-ha-nem-iden-neked-is-eselyed-lehet-ra/).

A kiutazásunkat és részvételünket az INPUT Program támogatta.

A Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Karáról 4-en - Dr. Szücs Veronika a Kar oktatója, Bebesi András másodéves, Szabó Gyula harmadéves programtervező informatikus hallgatók és Dvorszky Dávid harmadéves mérnökinformatikus BSc hallgató - vettünk részt a versenyen.

A versenyre szeptember 13-án este 10 órakor indultunk Budapestről autóbusszal. A közel 12 órás éjszakai buszozás után nem túl pihenten ugyan, de megérkezett a magyar csapat Varsóba, a PTAK Expo területére, ahol az idei Hackathon HackYeah! helyet kapott.

A verseny feladatai az idei évben is nagyon érdekesek voltak. A feladatok kiírói között jelen volt a versenyen a LOT Lengyel Légitársaság, a BOSH, a Phillip Morris, a REXROTH, nagy bankok, és még számos nagy cég mellett a lengyel Környezetvédelmi Minisztérium és a lengyel Honvédelmi Minisztérium is.

A versenyre három általános témában vagy a feladatokat meghirdető cégek, intézmények felhívásai alapján lehetett választani témát.

A mi csapatunkhoz a helyszínen csatlakozott a Miskolci Egyetemről Báthory Csongor PhD hallgató, aki a környezet és anyagtudományok területen dolgozik és végzi kutatásait.

Csapatunk a Környezetvédelmi Minisztérium által meghirdetett ’WATER Challenge’ kihívást választotta a 24 órás programozási versenyen megoldandó feladatként.

A témaválasztás nagyon szerencsés volt, nagyon hamar népszerűek lettünk a szervezők és a feladat kiírója szemében is.

A verseny szombaton délben kezdődött, a feladatot kiírók mentorokat jelöltek ki a versenyre, akik végig segítették a versenyzőket a választott témákkal kapcsolatban.

A csapatunk mentora, Monika Pietrzak volt, a lengyel GOVTECH innovációs menedzsere. Talán az ő lelkesedése is hozzájárult ahhoz, hogy szombat este a fejlesztői zónában tett látogatása során a lengyel miniszterelnök, Mateusz Morawiecki személyesen kereste fel csapatunkat egy rövid beszélgetésre, ahol elhangzott, hogy az elmúlt héten már folytatott egy beszélgetést a magyar miniszterelnök úrral kíberbiztonság témában, de nagyon nagy örömére szolgált, hogy a környezetvédelem területen is ilyen támogató megoldásjavaslattal álltunk elő.

A verseny vasárnap délben zárult, egy zsűri értékelte első körben a csapatok leadott munkáit, majd a kiválasztott, díjazásra jelölhető csapatokat felkérték, hogy egy rövid prezentációval mutassák be a fejlesztéseiket. Csapatunkat is beválogatták erre a prezentációra, ami már kezdte kissé izgatottá tenni az egyébként is fáradt csapattagokat.

A prezentációt követően egy rövid szünet után megkezdődött az eredményhirdetés, ahol a legutolsóként került sor a lengyel Környezetvédelmi Minisztérium és a GOVTECH témáinak díjhirdetésére. Mint utóbb kiderült, a lengyel kormány által meghirdetett témák nem a külföldi versenyzőknek lettek meghirdetve, ezért úgy gondoltuk, hogy az eredményhirdetést követően gratulálunk a nyertes kollégáknak, és elindulunk a busszal hazafelé. Azonban az eredményhirdetésen, az utolsó díj átadást követően az addig lengyelül beszélő műsorvezető átváltott angol nyelvre, és a legnagyobb meglepetésünkre elmondta, hogy a magyar csapat, a mi csapatunk munkája annyira megtetszett a zsűrinek, értékelő bizottságnak, hogy nem lehet figyelmen kívül hagyni, ezért egy innovációs különdíjat ítéltek oda nekünk, amit nagy-nagy örömmel, és nagyon meglepetten vettünk át, kicsit zavarban is voltunk talán, olyan hihetetlennek tűnt ez akkor.

Az eredményhirdetés és a díjátadót követően vasárnap délután 5 órakor indultunk vissza busszal Budapestre, ahova 11 órás buszos utazást követően hétfőn hajnal 4-kor érkeztünk meg. Nagyon elfáradtunk, hosszú és kimerítő hétvége volt mindannyiunknak, de úgy érzem, hogy az események, az élmények mindenkit kárpótoltak. Az már most biztos, hogy ha lesz rá lehetőségünk, jövőre is megyünk 😊

 

 

lengyel_miniszterelnokel_valo_beszelgetes.jpg
 

Gratulálunk a csapatnak a különdíjhoz! További sok sikert kívánunk Nektek!  

 
  emmi_logo.png
 tanai_gergo.jpg

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által meghirdetett, a „Magyarország jó tanulója, jó sportolója – 2018" cím elnyerésére benyújtott pályázata a feltételeknek megfelelt, és Prof. Dr. Kásler Miklós miniszter úr az Értékelő Bizottság által felterjesztett javaslat alapján érdemesnek találta Tanai Gergőt az elismerésre.

Az eredményéhez ezúton is gratulálunk!

További jó tanulást és eredményes sportolást kíván a PE Műszaki Informatikai Kara! 

 
 

60039540_2270367903047446_2047375626846863360_n.jpg
 
Villamosmérnök hallgatóink a május 10-én megrendezett ContiCup 2019 - Villamosmérnök Bajnokság (https://www.conticup.hu/) országos döntőjén I. helyezést értek el a 47 induló egyetemi csapat közül. A csapat tagjai: Vincze Dávid, Szente Marcell, Csiszár Péter.
 
Felkészítő tanáruk: Bálint Roland. 
 
Hallgatóinknak ezúton is gratulálunk és további sok sikert kívánunk! 

Éles András PhD hallgatónk második alkalommal egyedüli magyarként vett részt a Tata Consultancy Services (TCS) által szervezett nemzetközi versenyen, ahol az előkelő 15. helyet sikerült elérnie!
Gratulálunk, további sok sikert kívánunk András!
 
20190225-TCS-CodeVita-Mumbai-2019.jpg
 
András beszámolója a versenyről: 
 
Idén is megrendezésre került a Tata Consultancy Services (TCS) versenye, a "Code Vita". Tavaly ugyanennek a versenynek a döntőjére sikeresen bejutottam, amit az indiai Bangalore-ban szerveztek. Mivel kellemes élmény volt, és továbbra is PhD hallgató voltam, gondoltam, belevágok ismét.
 
2018. szeptember és december között több, internetes forduló is zajlott, részben a gyakorlás végett, részben azért, mert több különböző régióban is volt válogatás. Végül, december elején került sor az utolsó válogatóra, amely nem sikerült túr rózsásan. Mindössze két feladatot oldottam meg az elérhető nyolcból. Azonban a forduló szokatlanul nehéz volt, így ez is elég volt a továbbjutáshoz a döntőbe. Ezúttal 25 döntőst hirdettek ki világszerte, ami valamivel kevesebb volt, mint tavalyi 40.
 
Idén Mumbai volt a helyszín, és február 24-27. közé esett. Ez mindkét végén plusz egy napot jelent az utazás miatt. A szervezők biztosítottak mindent, a repüléstől kezdve a Powai-tó partja melletti szállodán át a megszervezett közösségi programokig. Indiában négy és fél órával van korábban, mint nálunk, ezért az első nap a pihenésé volt. A nap folyamán szépen lassan érkezgettek az emberek, este pedig felvettek egy rövid videót mindenkivel. (Az idei versenyt is a tavalyi videókkal hirdették, amelyek közt én is ott vagyok.) Voltak tavalyról ismerős versenyzők is. Olyan is, aki már harmadszor volt a döntőben. Összességében én voltam az egyetlen magyar. Volt még három cseh kolléga, egyikük Cambridgeből ugrott le versenyezni, de mind ismerték egymást. Voltak peruiak, kínaiak, indiaiak, és egy-két hong kongi és taiwani programozó is. Általában elmondható, hogy ahol ismerik az évről-évre megrendezett CodeVita versenyt és terjesztik a hírét, onnan akad egy pár fős csapat, az egy helyről jövők is többnyire ismerték egymást.
 
A második naptól beindultak a programok. Először is, busszal meglátogattok a TCS Olympus épületét, amelyben mellett verseny volt, itt ellenőriztük a technikai feltételeket a másnapi versenyre. Én vittem saját billentyűzetet is, a nemzetközileg használt kiosztásra a magyarról átszokni kissé kellemetlen lett volna. Délután látogatást tettünk a Tata saját kis bemutatótermébe. Itt szembesültünk azzal, hogy ez az abszolút értelemben is milyen hatalmas, és India iparosodásában jelentős történelmi szerepe volt, és ennek a része a TCS. A TCS-nek több központja és irodaháza is van Mumbai-ban, még egyet meglátogattunk. Ennek része volt egy kis gyaloglás is az utcán. A közlekedés kautikus az európaihoz képest, bár nem annyira, mint Bangalore-ban, sokkal jobban kell figyelni az emberekre, mint amúgy a szabályokra. Végül, a kikötőben is tettünk egy sétát, és volt egy kis hajókázás is este. Láttuk a "Gateway of India" épületét és mellete az ikonikus Taj Mahal Hotelt. Remek programokat hoztak össze a szervezők, akik részt is vettek az idegenvezetésben, egész késő estig tartott a kirándulás.
 
Harmadnap volt a verseny, aminek az egésze a döntővel ment el a TCS Olympus központjában. A verseny formátuma ugyanaz volt, mint korábban. Tetszőleges programozási nyelven kellett algoritmikus jellegű feladatokat megoldani hat óra alatt, minél többet. Volt egy 30 pontos, több 100 pontos, és két darab 200 pontos feladat, összesen tíz, amiből lehetett választani. Én C++-ban programoztam, mint eddig minden hasonló versenyen. A szervezők előzetes kérésre biztosították is az általam preferált Qt fejlesztő környezetet. Az értékelés automatizált: csak forrásfájlt kellet megadni, és azt egy szerver számunkra nem ismert, ám a specifikációnak megfelelő teszteseteken ellenőrzi, így minden megoldásnál azonnal tudhatjuk, hogy sikeres volt-e. Ha nem, akkor lehetett újra próbálkozni. Csak a tökéletes megoldás ér pontot, holtversenynél a megoldási idők, és a részpontok azért közrejátszhatnak. Feladat volt például, hogy sok szakasz közül számoljuk meg, hogy mennyi pontban metszik egymást, vagy, hogy egy gráfon mi a legrövidebb út, illetve hogyan kell egy parkolóban az autókat helyekre osztani, hogy maximális profitot érjünk el. Vagy, hogy egy bowling-verseny végeredmény fájljából találjuk ki a verseny hiányzó részleteit, illetve névrészletekből rakjunk össze neveket. A változatos feladatokban a közös, hogy viszonylag gyorsan megoldhatók, és semmilyen technológia-specifikus tudást nem igényelnek, csak a nettó programozási, algoritmizálási képességeket.
 
Negyedik nap volt az ünnepélyes eredményhirdetés, ahova a cégtől felsővezetőket is meghívtak. A díjátadót élőben közvetítették is, a másfél órás felvétel ma is megtekinthető a TCS Facebook oldalán (https://www.facebook.com/TataConsultancyServices/). Az első három helyezett kapott rendre három, hét és tízezer dolláros jutalmat, a többi helyezést később tudtuk meg. Én két feladatot oldottam meg, ezzel nem is voltam annyira elveszve: végül tizenötödik lettem a 25-ből, de a második megoldásom pillanatában második is voltam a tabellán - a versenyről tudni kell, hogy az előzetes eredmények, vagyis, hogy ki hány feladatot oldott meg, ki vannak vetítve és láthatóak. Innen lehet tudni, hogy mely feladatokat tudtak megoldani mások, ami hatalmas segítséget jelent. Csak hát később nem oldottam meg egyetlen feladatot sem - azaz négy másikkal próbálkoztam, de egyik sem lett tökéletes. Négy feladat volt, amit senki sem oldott meg. A győztesnek, aki egy cseh diák volt, ötöt sikerült, további öt embernek 3-4-et, és 2 volt az általános. A verseny jóval nehezebb volt, mint egy évvel korábban. Többen nem éreztük, hogy pontosan mit ronthattunk el a megoldásokban, mert szerintünk azok jók voltak - de hát a versenynek ez is a része. Az eredményhirdetés, és némi fotózkodás után egy ebéd következett, majd visszautazás a hotelbe, ahonnan egyenként minden csapatot kivittek a reptérre, kinek hogyan ment a gépe. Addig is, a többi versenyzővel Facebook accountokat, illetve akinek volt, CodeForce accountokat is cseréltünk, nomeg egymás nevének kimondását gyakorolgattuk a másik nyelvén, kibeszéltük a versenyt is. Az egyik kínai kollégától kaptam ajándékba egy disznóhúsos noodle-t.
 
Összességében nagyon hangulatos, és a nehézségek ellenére élvezhető verseny volt, bárkinek volt esélye szép eredményt elérni. Én mennék jövőre is, csak hát már nem vagyok hallgató - így is idősnek számítottam az ottani mezőnyben. De fiatalabbaknak csak ajánlani tudom a TCS Code Vita versenyt, szeptember és október között kell ránézni a honlapjukra, akkor szokták hirdetni a regisztrációt, és az első gyakorló fordulókat (https://www.tcscodevita.com/). Könnyű feladatok is mindig vannak, amiket megoldani nagyon jó élmény.
 
 
Éles András,
Veszprém, 2019. március 07.

IMG 0441 SZLForrás: Szili László végzett hallgatónk Facebook oldala
 

Nemzetközi sikerhez segített hozzá egy veszprémi startupot az Input Program

 
Harmadik helyezést ért el a winnipegi 26. Global Forumon az a veszprémi startup csapat, akik az Input Program jóvoltából mutathatták be több száz érdeklődő előtt drónalapú raktárkészletkezelő szoftverüket 2017 októberében a kanadai seregszemlén.
 

DSC 7959 kA XXIII. Országos Ajtonyi István Irányítástechnikai Programozó Verseny 2017. március 29-31-ig került megrendezésre Veszprémben a Pannon Egyetemen. 

A verseny kiírója a Felsőoktatási Irányítástechnikai Oktatásmódszertani Egyesület (FIOM), a verseny rendezője a Pannon Egyetem, szervezője pedig a Műszaki Informatikai Kar és a Mérnöki Kar volt. A verseny célja alapvetően az irányítástechnika, ezen belül a PLC programozás oktatási színvonalának emelése; az oktatók, hallgatók és az ipari, kereskedelmi szakemberek kapcsolatának erősítése; a korszerű irányítástechnikai berendezések megismerésének elősegítése; a hallgatók közötti versenyszellem és kooperáció kialakítása; a hallgatói munka elismerése.

A versenyen a műszaki felsőoktatási intézmények BSc vagy MSc képzésében résztvevő, nappali tagozatos, aktív státusszal rendelkező hallgatói vehettek részt. Intézményenként legfeljebb két csapatot nevezhettek, csapatonként maximum három fővel. Két csapat nevezése esetén a csapatoknak eltérő gyártójú PLC-vel kellett indulniuk. A verseny megvalósulását és az értékes tárgynyereményeket 19 szponzor támogatta. 

A verseny első 3 helyezettje között a támogatók által felajánlott értékes tárgynyeremények ill. pénzjutalom került kiosztásra. Az 5. és 6. helyet a Szegedi Tudományegyetem csapatai szerezték meg, a 4. helyen végeztek hallgatóink a veszprémi Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Karáról (Heilinger Tamás, Kiss Levenete, Szabados Dávid) a 3. helyen a Pécsi Tudományegyetem hallgatói szerepeltek. A második helyen szintén a Szegedi Tudományegyetem jeleskedett, az első és legkiválóbb pedig az Óbudai Egyetem csapata volt. 

Hallgatóinknak Heilinger Tamásnak, Kiss Levenetének és Szabados Dávidnak szívből gratulálunk nagyszerű eredményükhöz! További sikereket kívánunk nekik! 

A rendezvényről fotók itt találhatók: https://mik.uni-pannon.hu/index.php/hu/2017/1822-xxiii-orszagos-ajtonyi-istvan-iranyitastechnikai-programozo-verseny-2017-marcius-29-31.html

1. oldal / 2

thumb eu-kezikonyvbol
thumb magyarorszag megujul
thumb szechenyi-720x250
Minden jog fenntartva © 2021 Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Kar

Az oldal cookie-t használ a felhasználói élmény javítása érdekében. Elfogadásával hozzájárul a cookie-k gyűjtéséhez. A cookie-król bővebben: wiki.