Veab ezüst emlékplakettet vehetett át Dr. Friedler Ferenc dékán december 5-én.

A Magyar Tudományos Akadémia Veszprémi Területi Bizottsága december 4-én tartotta éves közgyűlését. Az ünnepi ülésen az elmúlt év eredményeiről számoltak be és kitüntetéseket adtak át. Dr. Friedler Ferenc, a kar dékánja, a Veab korábbi alelnöke ezüst emlékplakettet vehetett át példaértékű munkája elismeréseként.

Az IBM hatodik alkalommal rendezte meg egyetemisták és főiskolások számára a programozási bajnokságát, melyre a Műszaki Informatikai Karról három csapat is nevezett, az eredmény pedig ismét látványos és jól hasznosítható.

Az IBM hatodik alkalommal rendezte meg egyetemisták és főiskolások számára a programozási bajnokságát, melyre a Műszaki Informatikai Karról három csapat is nevezett, az eredmény pedig ismét látványos és jól hasznosítható.

Egyetemünk mindhárom csapata sikeresen szerepelt, az InnoIQ nevű formáció pedig dobogóra állhatott november 11-én. A Fülöp Kornél végzett műszaki informatika szakos PhD hallgató, Pintér Balázs mérnök informatikus mesterszakos, Szopory Zoltán mérnök informatikus alapszakos hallgató alkotta csapat a harmadik helyet érte el az országos versenyben. Elmondásuk szerint erősségük a kiváló programozási alapok mellett a grafikus megvalósításban volt. A hallgatókat Dr. Juhász Zoltán készítette fel a megmérettetésre

A versenyzőknek mindig valamilyen, a való életből vett feladatot kell megoldaniuk, gyakorlatorientált megközelítésben. Ezúttal a programozók feladata egy webes-mobilos útinapló megtervezése és megvalósítása volt, amellyel a turisták utazásuk előkészületeit és élményeit megoszthatják ismerőseikkel, vagy akár az egész világgal. Mobiltelefonjuk segítségével a világ bármely pontjáról elküldhetik legfrissebb fotóikat, illetve böngészhetik mások beszámolóit, hozzászólásait.

A versenyen az alkalmazásnak az IBM WebSphere alkalmazás vagy -portál szerveren kellett futnia. Tervezéshez és fejlesztéshez csak az IBM Rational Software Architectet használhatták. Idén a verseny érdekessége volt, hogy az alkalmazásnak részben egy Nokia E71-es mobiltelefonon is működnie kellett, ezért előnyt jelentett a mobil oldali fejlesztés ismerete is. A megoldások értékelésénél nemcsak a kód szépsége számított: az ötletesség, a felhasználóbarát felületek, a rendszertervek és a dokumentáció egyaránt pontokat értek.

Az Országos Tudományos Diákköri Tanács Pro Scientia Aranyérem kitüntetésben részesítette Hegyháti Mátét.

elismero oklevelhmAz informatika tudomány területén elért kimagasló tudományos diákköri eredményei, valamint a Pannon Egyetemen kifejtett példamutató tanulmányi előmenetele alapján az Országos Tudományos Diákköri Tanács Pro Scientia Aranyérem kitüntetésben részesítette Hegyháti Mátét, a Műszaki Informatikai Kar mérnök informatikus mesterszakos hallgatóját. Az elismerést november 10-én vehette át Pálinkás Józseftől Magyar Tudományos Akadémia dísztermében. Az aranyéremmel kitüntetettek témavezetőinek munkáját is megköszönték az ünnepségen, Tuza Zsolt professzor segítette az ifjú kutató munkáját.

Szeretettel meghívjuk a 2009. november 18-án, szerdán 19:00-tól tartandó: "Windows 7 - felhasználói és fejlesztői szemmel" című előadásunkra. Helyszín: Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Kar, I épület PC0-s terem.

Tematika:

Windows 7 újdonságai felhasználói és fejlesztői szemmel:
- Vista vs Win7
- Desktop Innovációk - Windows Search, Könyvtárak újragondolása
- Tálca újragondolása és a JumpList
- Média Center
- Virtualizáció támogatás
- Win 7 és a szenzorok
- Platform változások a jövőben
- Win7 API-k használata menedzselt környezetben
- Alkalmazás helyreállítás és újraindítás
- UAC

Az előadás után a devportal akadémia oldalán egy tutorialt fogunk publikálni, amelyhez Win 7 specifikus fejlesztői feladatokat is adunk. Ezen feladatok beküldői között 10 db ajándékcsomagot sorsolunk ki.

Windows 7 a Microsoft legújabb operációs rendszere, amelyet újragondoltak azért, hogy könnyen használható, gyors és élvezetes legyen. Az előadás célja, hogy bemutassa a hallgatóságnak a Windows 7 legújabb funkcióit és rövid bevezetést nyújtson a fejlesztőknek abban, hogy ezeket a funkciókat miképp' tudják felhasználni a saját alkalmazásaikban.

Részletek és jelentkezés: http://devportal.hu/esemenyek

A rendezvény időpontja és helyszíne: Veszprém, 2009. október 13. - Pannon Egyetem Polinszky terem (Auditorium Maximum) - 8200 Veszprém, Wartha Vince utca 1.

Tisztelt Vendégek, Kedves Akadémiai Oktatók és Diákok!

Nagy örömmel invitáljuk Önöket Veszprémbe, a Cisco Hálózati Akadémia országos konferenciájára, amely az idei tanév kiemelt rendezvénye.

Ez az esemény több szempontból is különleges lehetőségeket kínál.

  • A konferencia főelőadója Amy Christen, a Cisco Corporate Affairs alelnöke, a Hálózati Akadémia Program elsőszámú vezetője (Cisco System Inc. San Jose, Kalifornia, USA).
  • Amy Christen és a Cisco Hálózati Akadémia felsővezetőinek delegációja, Omar Shaban, a Cisco Hálózati Akadémia globális ügyekért felelős igazgatója (Dubai, Egyesült Arab Emirátusok), Markus Schwertel, a Cisco Hálózati Akadémia Közép- és Kelet-Európáért, valamint Oroszországért és a volt szovjet tagállamokért felelős területi igazgatója (Berlin, Németország) és György László, a Cisco Magyarország Kft. Ügyvezető igazgatója a konferencia keretei között felkínálják a lehetőséget a magyar akadémiai közösség számára arra, hogy párbeszédet folytathassanak a Cisco Hálózati Akadémia jelenéről és jövőjéről.
  • Amy Chrsiten átadja a Kiváló Akadémia és Kiváló Oktató díjakat.
  • Bemutatkozik a Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Kara, mint Regionális Akadémia.
  • A hálózati akadémiai oktatók számára CCNA hálózatbiztonsági szemináriumot tartunk., amely egy különlegesen szép helyszínen - a veszprémi vár tövében - kerül megrendezésre.

A rendezvény időpontja és helyszíne: Veszprém, 2009. október 13. - Pannon Egyetem Polinszky terem (Auditorium Maximum) - 8200 Veszprém, Wartha Vince utca 1.

Számos vendéget és informatikai szakembert várunk a konferenciára Magyarország egész területéről, ezért a hálózati akakdémiai oktatókat és diákokat arra kérjük, hogy mielőbbi online regisztrációjukkal biztosítsák helyüket a rendezvényen!

Regisztráció

Reméljük, hogy veszprémi rendezvényünkkel emlékezetes szakmai napot nyújtunk az Önök számára!

Legyen a vendégünk és örvendeztesse meg jelenlétével az akadémiai közösség tagjait!

2009. szeptember 24-én kerül megrendezésre az V. MIK sportnap.

Programozzunk Sportosan avagy V. Műszaki Informatikai Kar Sportnap

Kinek szól?
A Műszaki Informatikai Kar hallgatóinak, oktatóinak, dolgozóinak és kutatóinak
MIKor?
2009. szeptember 24-én csütörtökön 10-17- óráig

HOL?
A Munkacsarnokban, a Műfűves pályán és természetesen az I épületben

MIK a sportágak?
Kispályás műfüves foci a műfüves pályán (4+1+3 csere)
Kosárlabda a zsákolás szerelmeseinek (3+1 csere)
Tollaslabda a madárinfluenza jegyében (egyéni)
Asztalitenisz vagy ping-pong az I épületért (egyéni)
Futás avagy győzzük le az infosztrádát (egyéni)
Fedettpályás kinézmagasabbra a gyengébbek kedvéért (kakukktojás)
Sakk a szellemi frissességért (egyéni)

Jelentkezés?
Elektronikusan E-mailben a címen, melyben szükség van a Név, Szak, évfolyam, Telefonszám(opciós), sportág megadására.
Csapatsportágnál egy táblázatot várunk csapatonként, csapatnév megnevezéssel.
Jelntkezési határidő: szeptember 23. 12.00-ig

MIKért?
Hogy ne csak az agytekervényeink járjanak, valamint minden sportágat éremmel díjazunk. A legsportosabb hallgató szintén kupát kap és felkerül a neve a vándorserlegre is.

MIK lesznek a programok pontosan?
Szeptember 24. csütörtök

13:30 Hivatalos megnyitó a műfüves pályán a Stadion mellett
13:45 Oktató-hallgató gálameccs
13:45-16:45 Focimeccsek
12:00-16:00 Streetball (munkacsarnok)
10:00-12:00 Tollaslabda (munkacsarnok)
12:00- Sakk (I épület 9. emelet MÜKKI könyvtár)
16:00- Futás avagy győzzük le az infosztrádát (I épület)
10:00 Ping-pong és az I épületben (6,7,8.emelet)

Befejezésül Eredményhirdetés, Műfűves pályán 16:45-kor

MiKbe kerül?
A rendezvény az alábbi szervezeteknek köszönhetően INGYENES
Pannnon Egyetem Műszaki Informatikai Kar
Pannnon Egyetem Műszaki Informatikai Kar Hallgatói Önkormányzat
Pannnon Egyetem Testnevelési és Sport Intézet

Foci: 
1. Sevillamos
2. Qtyák
3. Spartans

Tollas:
1. Domán Rajmund
2. Szikszai Csaba
3. Lép Gergő

Kosár:
1. Öcsisajt
2. B˘3
3. Bükkmakk

Ping-pong:
1. Barát János
2. Takács Levente János
3. Szász Balázs Mihály

Sakk:
1. Barát János
2. Keszi Attila
3. Nagy Atila

Futás:
1. Takács Levente János - 00:58.40
2. Kovács Balázs - 01:00.88
3. Szikszai Csaba - 01:01.92

A Műszaki Informatikai Kar hagyományaihoz híven idén is elsősnappal kedveskedett frissen beiratkozott hallgatói számára augusztus 28-án.

elsosnapA Műszaki Informatikai Kar hagyományaihoz híven idén is elsősnappal kedveskedett frissen beiratkozott hallgatói számára augusztus 28-án. Az elsősnap alatt a hallgatók elsőként Dr. Friedler Ferenc dékán beszédét hallgathatták meg, aki a Kar rövid bemutatását követően elmondta, hogy melyek azok az alapvető kompetenciák, amelyeket a hallgatóknak kiemelten fejleszteniük kell a tanulmányaik alatt annak érdekében, hogy sikeres szakmai karriert fussanak be.

Dékán úr beszédét követően a hallgatók beiratkoztak, majd a nap szakmai részén laborlátogatásra került sor. Minden elsőéves az érdeklődésének megfelelően ismerhette meg a Műszaki Informatikai Kar kutatási és projekttevékenységének, valamint a tehetséggondozásnak a szerepét a kar működésében, és megismerhette, hogy a tanulmányai során miként tud bekapcsolódni a kar munkájába. Betekintést nyerhettek többek között a kar egészségügyi informatikával, nanotechnológiával, az informatikai biztonsággal kapcsolatos kutatásaiba, és megismerhették, hogy a kar hallgatói miként válhatnak fiatal kutatókká és fejlesztőkké a Junior Researcher és Junior Developer programokon keresztül.

A szakmai rész lezárultát követően egy játékos vetélkedőre került sor, ahol a hallgatók szakonként versengtek egymás ellen. Kiderült, ki tud többet az egyetem történetéről, ki a legjobb számítógépes játékokban, és a nap végén még bináris fát is alkottunk.

A Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Kara és MOL Nyrt. által alapított "Olajipari ellátási lánc optimalizáló szakmérnök" angol nyelvű képzésben résztvevő hallgatók is megkezdték a tanévet a tegnapi nap folyamán.

scopy2009Második alkalommal kezdődött meg a tanév az "Olajipari ellátási lánc optimalizáló szakmérnök" képzésben, melyet a Műszaki Informatikai Kar és a MOL közösen hirdetett meg.A Műszaki Informatikai Karon ezáltal a hálózat egyik legfontosabb elemeit, az ellátási lánc legjobb szakembereit oktatják. A kar számára nagy értéket jelent, hogy a nemzetközi nagyvállalattal közösen valósíthatja meg a képzést. Az évfolyamra 4 horvát, 2 olasz, 2 magyar és 1-1 szerb illetve szlovák nemzetiségű hallgató nyert felvételt a rendkívüli túljelentkezés után. Az egyéves iskolarendszerű angol nyelvű képzés fő célja elsősorban a MOL hazai- és külföldi leányvállalatai részére történő szakemberképzés. A tananyag összeállítása is ennek megfelelően nagy nemzetközi hálózattal működő élenjáró technológiák igényei alapján történt. Az elméleti megalapozás – matematika, optimalizálás, olaj- és petrolkémiai, valamint kereskedelmi ismeretek – után a hangsúly a gyakorlati képzésre kerül, gyakori a teljesítményellenőrzés. Így tudnak majd az üzleti rendszer egészét átlátva komplex rendszereket rövid idő alatt tervezni és optimalizálni.

Az ösztöndíj mértéke a tanulmányi eredménytől függ, a teljes képzési időre fejenként legfeljebb egy millió forint lehet. Az első évfolyam végzősei a megszerzett tudásnak köszönhetően ma mindannyian fontos pozíciót töltenek be különböző olajipari szervezetekben. A MOL rendelkezik Európában az egyik legjobb optimalizáló mérnökgárdával, a Műszaki Informatikai Karral történő együttműködésnek köszönhetően az utánpótlás kérdését is megoldották.

Csillagsakban szerzett világbajnoki címet Akóts Gábor Műszaki Informatika szakos hallgatónk.

Az idei nyáron Csehországban rendezték meg a sakkcsillag világbajnokságot. Karunk hallgatója Akóts Gábor első helyezést ért el, ebben a nem mindennapi sportágban. A játékot a Polgár lányok édesapja Polgár László találta ki.Érdekessége, hogy az eredetinél kevesebb bábúval egy hatágú csillag alakú táblán játszák, melyen 37 mező található. Ugyanezen a versenyen, feladvány megfejtésben is megmérette magát Akóts Gábor. Ebben a kategóriában a dobogó harmadik fokára állhatott fel karunk hallgatója.

1. oldal / 4

További hírek

Nyílt nap a PE Műszaki Informatikai Kará…

Izgalmas és érdekes laborbemutatókkal és szakmai előadásokkal várunk Titeket!      A programváltozás és programváltoztatás előfordulhat.

Meghívó Tanszéki előadásra

Meghívó Értesítünk minden érdeklődőt, hogy a Rendszer- és Számítástudományi Tanszék szervezésében   Dr. Gelencsér András   egyetemi tanár, rektor   január 14-én (hétfőn) 14 órától “Biomassza égetésből származó részecskék globális éghajlati hatása”   címmel tanszéki előadást tart.   Az előadás...

II. Országos IT Megmérettetés

Éles András PhD hallgatónk részt vett a II. Országos IT Megmérettetésen, ahol a 3. helyezést érte el. Ezúton is gratulálunk Andrásnak és további sok sikert kívánunk neki!    András beszámolója a versenyről:    "Ez...

2. Országos Programozási Verseny Általán…

A Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Kar immáron másodszor, 2019-ben is megrendezi az általános iskolások számára meghirdetett országos programozási versenyét, a PANNON Expedíció-t.   A verseny folyamán a résztvevőknek el kell juttatniuk egy...

Dósa György MTA doktora címet vett át

Dósa György egyetemi docens az MTA doktora cím elnyerését igazoló oklevelét vette át 2018. december 5-én a Magyar Tudományos Akadémia Székházában megtartott ünnepségen. Gratulálunk a tudományos fokozat megszerzéséhez!     Forrás: https://math.uni-pannon.hu/index.php/cimlap/hirek/friss-hirek/dosa-gyorgy-sikeres-mta-doktora-vedese-2

thumb eu-kezikonyvbol
thumb magyarorszag megujul
thumb szechenyi-720x250
Copyright © 2017 Pannon Egyetem, minden jog fenntartva!
Sitemap

Az oldal cookie-t használ a felhasználói élmény javítása érdekében. Elfogadásával hozzájárul a cookie-k gyűjtéséhez. A cookie-król bővebben: wiki.