A Magyar Operációkutatási Társaság Egerváry Jenő emlékplakettel tüntette ki Dr. Friedler Ferenc egyetemi tanárt, a Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Karának dékánját az operációkutatás és alkalmazott matematika területén sok éven át folytatott nemzetközi szinten elismert eredményes kutató, oktató és iskolateremtő munkájáért.

A díjat Dr. Csendes Tibor, a Magyar Operációkutatási Társaság elnöke adta át december 14-én a Műszaki Informatikai Kar által negyedik alkalommal megrendezett Veszprémi Optimalizálási Konferencia (VOCAL) bankettjén.

A Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Kara és a Magyar Telemedicina és e-Health Egyesület Intelligens Egészségügy címmel fórumot rendez november 30-án a betegellátás folyamatainak új optimalizálási lehetőségeiről.

A fórum helyszíne: Veszprém, Egyetem u. 10. B épület II. emelet, konferenciaterem.

A rendezvényen a terület nemzetközi szinten elismert szakértői tartanak előadást.

Példaértékű munkássága elismeréseként megyei Prima Díjat vehetett át november 12-én Dr. Győri István egyetemi tanár, a Matematika Tanszék professzora. Az ünnepség keretében a tudomány kategóia díjazottja érdekes előadást tartott a matematikáról. A kitüntetéshez gratulálunk!

dij gyori dijatado gyori dijatado2 gyori

itdk-2010November 10-én rendezték az intézményi Tudományos Diákköri Konferenciát egyetemünkön.

Az Informatika Tudományi Szekcióban 6 pályamunkát értékeltek, a konferencia eredményei a mellékelt dokumentumban olvashatók. Gratulálunk!

 

Az MTA Műszaki Tudományok Osztálya tudományos osztályülést rendez november 17-én, szerdán 9:30 órai kezdettel A jövő információs és kommunikációs technológiái címmel az MTA Székház Nagytermében (Budapest, Roosevelt tér 9.).

Az osztályülés programja megtekinthető az alábbi weboldalon: http://mta.hu/naptar/?event=662.
Az Internet újragondolása című szekció elnöke Dr. Sallai Gyula, egyetemi tanár
a második, A jövő információs technológiái című szekció elnöke Dr. Friedler Ferenc egyetemi tanár, melynek részeként előadást tart dr. Bertók Botond egyetemi docens
A logisztikai rendszerek információs technológiái címmel.
Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Az érdeklődők szállítását a Műszaki Informatikai Kar szervezi. Részvételi és utazási szándékát kérjük, szíveskedjék jelezni november 15. 12 óráig a címen vagy a 4022-es telefonos melléken.

A Magyar Tudományos Akadémia Magyar Tudomány Ünnepe címmel rendezvénysorozatot szervez, melynek keretében november 3-án, szerdán 14 órai kezdettel Friedler Ferenc, az MTA doktora, a Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Karának dékánja tart előadást Hálózati modellek és fenntartható fejlődés címmel az MTA Székház Felolvasó termében (Budapest, Roosevelt tér 9.).

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

A programra a Műszaki Informatikai Kar szervezésében autóbusz indul november 3-án 11:45-kor az I épület elől. Előzetes részvételi és utazási szándékát kérjük, szíveskedjék jelezni november 2. 12 óráig a címen vagy a 4027-es telefonos melléken.

Információ a programról a Magyar Tudományos Akadémia honlapján :
http://mta.hu/magyar_tudomany_unnepe/matematika_es_hatarteruletei__25365

November 5. és 7. között a Műszaki Informatikai Kar ad otthont az IBM 48 órás programozó bajnokságnak.

Az ország minden tájáról érkeznek versenyzők Veszprémbe, 25 háromfős csapat méri össze tudását az IBM WebSphere és Rational eszközök használatával a B épület aulájában. Az első három helyezett csapat tagjai egy-egy Lenovo notebookkal lesznek gazdagabbak, a különdíjak Nokia E72-es telefonok és iPod-ok formájában találnak gazdára, valamint egy csapat tagjai a salzburgi Eisarena lelátójáról szurkolhatnak majd a Red Bull Salzburg jégkorong csapatának. Nem csak a tárgynyeremények miatt érdemes jól szerepelni – a legjobban teljesítőket a szervezők állásajánlatokkal vagy trainee-programban való részvételi lehetőségekkel kereshetik meg. A verseny weboldala: http://programozobajnoksag.com/

Mert az informatika nemcsak a számítógépekről szól! Itt bemutatjuk a kutatások emberi oldalát, megnyílnak a laborok és érdekes kísérletek részesei lehetnek az érdeklődők szeptember 24-én, a Kutatók éjszakáján.

 • Professzorok és kutató hallgatók
 • Ujjdobolás
 • Táplálkozási tanácsadó rendszer
 • Egészségügyi informatika
 • Érdekes logikai játékok
 • Integrált biztonság
 • Nanotechnológia
 • Képfeldolgozás
 • Optimalizálás
 • Robotok
 • ...és minden, ami a világot mozgatja.

A kulisszatitkokról bővebben szeptember 24-én 18 és 22 óra között a Műszaki Informatikai Kar I épületében (Veszprém, Egyetem u. 10.)

Program
18:00-18:15 Megnyitó(B épület aula)
18:30-21:30 laborlátogatás kutató hallgatók kalauzolásával 21:30 Ünnepélyes junior diplomaátadás(PCO)
Közben 3D Fotók készítése(földszint)

1. blokk: matematika és optimalizálás
Diszkrét matematikai struktúrák és algoritmusok
Optimalizálás
Logisztikai rendszerek információs technológiája

2. blokk: Egészségügyi informatika és nanotechnológia
Egészségügyi Informatikai Kutatólaboratórium
Bio- Nanorendszerek Kutatólaboratórium
Funkcionális Nanorészecskék Kutatólaboratórium
Integrált Kémiai és Biokémiai Műveletek, Eljárások Kutatólaboratórium

3. blokk: Szuperszámítógép, robotok és járműelektronika
Párhuzamos és Elosztott Rendszerek Kutatólaboratórium
Intelligens Irányító Rendszerek Kutatólaboratórium

4. blokk: fény-kép-energia
Képfeldolgozás Laboratórium
Virtuális Környezetek és Fénytan Laboratórium
Energetikai Rendszerek -angol nyelven

5. blokk: informatikai biztonság és kutató hallgatók
Informatikai Biztonsági Kutató Fejlesztő Központ
Kutató hallgatók

A Program a TÁMOP 4.2.3/08/01 Tudományos eredmények disszeminációja és tehetséggondozás a minőségi képzésért a Pannon Egyetemen projekt keretében az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.

Egy kis ízelítő a kutatólaboratóriumok bemutatóiból

Diszkrét Matematikai Struktúrák és Algoritmusok Kutatólaboratórium
Vezető: Dr. Tuza Zsolt

Úthálózatok, kommunikációs hálózatok, kapcsolatrendszerek és még rengeteg más is kiválóan leírható a gráfoknak nevezett matematikai objektumok segítségével. Az egyszerűen feltehető kérdések mögött néha igen nehezen megoldható illetve mindmáig megoldatlan problémák húzódnak meg. A témakör egyúttal érdekes logikai játékokhoz is kapcsolódik.

Egészségügyi Informatikai Kutatólaboratórium
Vezető: Dr. Kozmann György

 • A számítógéppel (internettel) segített táplálkozási tanácsadó rendszer céljának, fontosabb moduljainak bemutatása, különös tekintettel a táplálkozási napló megvalósítására, valamint a különböző ételek tápanyagtartalmának számítási eljárására.
 • Az otthoni monitorozás rendszerének fejlesztése. A bemutató néhány paraméter esetében, pl. EKG, mozgási aktivitás esetében bemutatja a fejlesztés érdekében végzett kísérleti rendszerek működését.
 • Új különleges agyvizsgálati eljárások rendszerének bemutatása. A bemutató során elsősorban az un. finger tapping (ujjdobolás) megvalósításának agyi folyamatait mutatjuk be, a 128 csatornás EEG felvételek alapján.
 • A hirtelen szívhalál rizikójának vizsgálatára kidolgozott sok-csatornás EKG térképezési eljárás ismertetése, kiemelve azon eljárásokat, amelyekkel a testfelszíni mérési adatok alapján meghatározható magán a szíven mérhető jel (a kardiológia inverz feladata).

Bio- Nanorendszerek Kutatólaboratórium
Vezető: Dr. Vonderviszt Ferenc

A Bio-Nanorendszerek Laboratórium tevékenységében alapvető szerepet játszik az önszerveződő biológiai rendszerek szerveződési és működési elveinek kutatása, a felismert törvényszerűségek nanotechnológiai alkalmazása. Kutatásaink egyik kiemelt célja a baktériumok flagelláris filamentumait felépítő flagellin fehérjéből kiindulva olyan mesterséges érzékelőmolekulákat állítsunk elő, amelyek polimerizációs képességüknél fogva különféle szupramolekuláris szerkezetek építését teszik lehetővé. Ezek a filamentáris nanostruktúrák biológiai szenzorok, diagnosztikai kitek ideális alapeleméül szolgálhatnak. Az MTA Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Kutatóintézetében kihelyezetten működő Nanoszenzorika Laboratóriummal közösen új szenzorelveken alapuló diagnosztikai eljárások kifejlesztésén dolgozunk a környezet és élelmiszerbiztonság, valamint az egészség megőrzése érdekében.

Rendszer- és Folyamatirányítási Kutatólaboratórium
Vezető: Dr. Friedler Ferenc

A számítástechnikai rendszerekben tárolt és kezelt információk értéke évről évre nagyságrendekkel növekszik. Az információ minden formája hordozhat értéket, amelyet védeni kell az illetéktelen kezekbe kerüléstől, az elvesztéstől, esetleg használhatatlanná válástól illetve a szándékos vagy véletlen károkozástól. Munkánk célja a logikai, a fizikai és a szervezeti biztonsági funkciókat integráltan ellátó biztonsági rendszerek tervezésére, működtetésére és továbbfejlesztésére szolgáló módszertan kidolgozása valamint olyan biztonságirányító szoftvereszközök fejlesztése, amelyek intelligens és öntanuló mesterséges intelligencia alapú módszerek alkalmazásával nyújtanak hatékony megoldást adataink és információink védelmére. Előadásunkban ismertetjük az általunk vizsgált integrált információbiztonság tématerület alapkoncepcióját, a prototípusrendszer építőelemeit a szenzorokat, a rendszer tanulását biztosító mesterséges intelligencia hátteret és példát mutatunk a rendszer működésére is.

Intelligens Irányító Rendszerek Kutatólaboratórium
Vezető: Dr. Hangos Katalin

Laborunkban univerzális robotépítő készletek segítségével történik a hallgatók oktatása, ezáltal a klasszikus robotmanipulátorok, a szabályozáselmélet és a mobil robotika területén többféle problémát is megismerhetnek. A robotok programozása szintén többféle programozási nyelvben történhet. Terveink között szerepel a következő félévben (egy diplomamunka keretein belül) egy robotfoci platform létrehozása, amely további lehetőségeket biztosít majd a hallgatóknak a robotirányítási módszerek, illetve a robotok közti kooperáció tanulmányozására.

Párhuzamos és Elosztott Rendszerek Kutatólaboratórium
Vezető: Juhász Zoltán

A programon a csoport NVIDIA Tesla szuperszámítógépét fogjuk bemutatni különböző programok végrehajtása közben, valamint a Mobil Segítőtársat, ami egy különleges eszköz és szoftver keretrendszer, mely nagy segítséget nyújt a vak felhasználók napi feladatainak végrehajtásához és elősegíti integrálódásukat az információs társadalomba.

Virtuális Környezetek és Fénytan Kutatólaboratórium
Vezető: Dr. Schanda János

hagyományos és modern fényforrások, valamint azok tulajdonságai - additív színkeverés demonstráció - színkép felbontása prizmával - UV fluoreszcencia demonstráció - hagyományos és modern képmegjelenítők színmegjelenítése - ép színlátók és színtévesztők: színdiszkriminációs kérdések és tesztek - energiatakarékos (LED) fényforrások alkalmazása és méréstechnikája

Képfeldolgozás Kutatólaboratórium
Vezető: Dr. Szirányi Tamás

Téma: Hogyan látják a világot a gépek? Válogatás diplomázó hallgatók témáiból a képfeldolgozás területén.
Kutató hallgatók és a gráfok

1. oldal / 3

További hírek

Nyílt nap a PE Műszaki Informatikai Kará…

Izgalmas és érdekes laborbemutatókkal és szakmai előadásokkal várunk Titeket!      A programváltozás és programváltoztatás előfordulhat.

Meghívó Tanszéki előadásra

Meghívó Értesítünk minden érdeklődőt, hogy a Rendszer- és Számítástudományi Tanszék szervezésében   Dr. Gelencsér András   egyetemi tanár, rektor   január 14-én (hétfőn) 14 órától “Biomassza égetésből származó részecskék globális éghajlati hatása”   címmel tanszéki előadást tart.   Az előadás...

II. Országos IT Megmérettetés

Éles András PhD hallgatónk részt vett a II. Országos IT Megmérettetésen, ahol a 3. helyezést érte el. Ezúton is gratulálunk Andrásnak és további sok sikert kívánunk neki!    András beszámolója a versenyről:    "Ez...

2. Országos Programozási Verseny Általán…

A Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Kar immáron másodszor, 2019-ben is megrendezi az általános iskolások számára meghirdetett országos programozási versenyét, a PANNON Expedíció-t.   A verseny folyamán a résztvevőknek el kell juttatniuk egy...

Dósa György MTA doktora címet vett át

Dósa György egyetemi docens az MTA doktora cím elnyerését igazoló oklevelét vette át 2018. december 5-én a Magyar Tudományos Akadémia Székházában megtartott ünnepségen. Gratulálunk a tudományos fokozat megszerzéséhez!     Forrás: https://math.uni-pannon.hu/index.php/cimlap/hirek/friss-hirek/dosa-gyorgy-sikeres-mta-doktora-vedese-2

thumb eu-kezikonyvbol
thumb magyarorszag megujul
thumb szechenyi-720x250
Copyright © 2017 Pannon Egyetem, minden jog fenntartva!
Sitemap

Az oldal cookie-t használ a felhasználói élmény javítása érdekében. Elfogadásával hozzájárul a cookie-k gyűjtéséhez. A cookie-król bővebben: wiki.