Hallgatói élet a MIK-en

Veszprém, a királynék városaelsosnap

 
Veszprém a Bakony és a Balaton között fekvő, festői szépségű, műemlékekben gazdag város, a környék vallási, politikai és kulturális központja volt már a középkorban is. Itt alapították az első magyar püspökséget, csakúgy, mint főiskolát, ahol már a XII. században a "hét szabad művészet" mellett jogot is tanítottak.
Veszprémet méltán nevezik a királynék városának. Szent István király feleségének, Gizellának lakhelye volt, majd a középkorban itt koronázták a királynékat. A királyi adományoknak és a püspökségnek köszönhetően a város hosszú időn keresztül nem csak a Dunántúl, hanem egész Magyarország egyik leggazdagabb és legfejlettebb települése lett. Noha a város Mátyás király idején élte virágkorát, a török idők pusztítása miatt kevés műemlék maradt meg. Az óváros mai arculata a barokk korban alakult ki.
Veszprém híres még kézilabda csapatáról. A Telekom Veszprém KC 24-szeres magyar bajnok, 25-szörös magyarkupa-győztes, 2-szeres EHF-kupagyőztesek Európa-kupája győztes és 3-szoros EHF Bajnokok Ligája döntős veszprémi férfi kézilabdacsapat.  Magyarország legsikeresebb kézilabda egyesülete.
Nem mellesleg Veszprémbe érve, láthatjuk a táblát amin az áll: Veszprém, Egyetemi város.
Nem véletlen, hisz a város élhetőségét az is fokozza, hogy rengeteg a fiatal, több középiskola is működik, valamint a több mint 6000 fős Pannon Egyetem.

Kulturális élet és szórakozás egyetemistaként

VEN, azaz Veszprémi Egyetemi Napok
A VEN a Pannon Egyetem kulturális életében a legnagyobb múltra visszatekintő rendezvény, ahol alkonyattól pirkad.
Ez az országos hírű, tömegeket megmozgató rendezvény korábban 1969-es indulásától kezdve kétévente, a későbbi reformoknak köszönhetően évente hozza lázba az egyetem valamennyi hallgatóját és oktatóját és a környékbelieket.
Az egy hétig tartó mulatság idején a hallgatók csapatokra osztva próbálják meg elnyerni saját Diákrektor jelöltjük számára a szavazatokat fergeteges forgatag keretében. Számon neves hazai fellépő teszi fesztivál szerűvé, ezért nem csak az egyetemisták, de egész Veszprém és vonzáskörzete egy tömegként szórakozik ezen a héten.
Gólyatábor
A veszprémi egyetemista élet a Gólyatáborban kezdődik. A Hallgatói Önkormányzat által szervezett, háromnapos táborban patronálók (felsőbb éves hallgatók) segítik a gólyák (leendő elsős hallgatóink) felkészülését az egyetemi életre. Ennek érdekében - saját tapasztalataikat is felhasználva - hasznos információkkal látják el őket a jövőre vonatkozóan. És ami talán mindennél fontosabb: kitűnő lehetőség nyílik a gólyák számára, hogy megismerjék leendő évfolyamtársaikat!
Gólyabál
Az őszi rendezvényen a Pannon Egyetem Diákrektora előtt tett esküvel a gólyák a Pannon Egyetem egyetemi polgárrá válnak, majd zenés táncos mulatsággal zárják az éjszakát.
Balaton Regatta
Az egyetem veszprémi és keszthelyi kampuszai között zajló, évente megrendezésre kerülő evezős verseny, amelyet 1999-ben hagyományteremtő szándékkal indított útjára az intézmény akkori vezetése.
Sportolási lehetőségek
A Pannon Egyetem hallgatói számos sportágban országos szintű eredményeket értek már el, köszönhetően annak, hogy az egyetem vezetése kiemelten foglalkozik a fiatalok egészséges életmódjával és a sporttal.
A kötelező testnevelési órák teljesítése után azonban van lehetőség a sportok fakultatív jelleggel történő folytatására. A hallgatók közel 50 sportág közül választhatnak, amely országos szinten az egyik legszélesebb palettát jelenti a sportolni szándékozóknak.
Egyetemünk, a Pannon Egyetem hivatalos lapja
A kultúrát és a szórakozást egész évben az Egyetemünk szerkesztősége dokumentálja, amely már online is olvasható
 
Öntevékeny csoportok
A csoportok között mindenki megtalálhatja a hasonló érdeklődés körű leendő barátait. Egyes csoportok egészen nagyok, míg mások csak pár tagot számlálnak, csemegézz kedvedre.
Alkotókör, Amatőr Zenei Műhely, AQUA-kör, Csalán Környezet-és Természetvédő Egyesület, Egyetemi Túrázók Köre, Estve audiostúdió, Estve videostúdió, Gondolat-kör, Jó Hangulat Klub, Kerámia Kör, Kollégiumi Fotókör, Kollégiumi Teaház, Komakút Tánckör, Lá Müszé Műhely, Magyar Evangéliumi Keresztény Diákszövetség veszprémi Diákköre, Mentálhigiéniás Hallgatói Csoport, Országos Széchenyi Kör, Szövő Kör, Ten-shin Aikido SE, Universitas Sporttánc Egyesület, Pannon Egyetem Barlangkutató Egyesület, Pannon Egyetem Diák Vízi Sportok, Pannon Egyetem Énekkar, Pannon Egyetem Magyarnóta Kör, Pannon Egyetem Öregdiák Kör, Pannon Egyetem Tájékozódási Futó és Kerékpár Csoportja, Pannon Egyetem Világjáró Klub, Színháztudományi Diákkör, Kultúrpince Egyetemi Klub, Pannon Egyetem Borbarátok Társasága, chARTa Irodalmi Társulat
 
Hallgatói élet, avagy miért érdemes a Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Karát választanod még?

Mert nálunk PEzseg a hallgatói élet: Mindennapok a felvételi után

gólyatáborban MIK-es leszel és egy közösségé formálódik a csapat, ezt követően az elsősnapon mindent megmutatunk, amire szükséged lehet az egyetemi évek alatt. Ezt követően a Veszprémben tanuló hallgatók a hat kollégium egyikébe költözhetnek be. Lakhatnak a Balaton partján, a Vár fokán, vagy közvetlenül az egyetem mellett. Tavaly az elsősök 100 százalékának biztosított férőhelyet az egyetem, tehát jó eséllyel be lehet kerülni a kiváló közösségbe. Nagykanizsán szinte mindenki bekerül, aki igényel férőhelyet.
Majd elkezdődik, amire mindig is vágytál. Egyetemista évek, szabadság, újdonság, tanulás, pörgés, bulik. Mindez családias hangulatú városokban, kiváló csapat tagjaként.
Elérkezik a számonkérések ideje, az első ZH időszak, amikor megtanulsz csoportban felkészülni a számonkérésekre. Rájössz, hogy érdemes látogatnod a Triviális önképző kör foglalkozásait, ahol hallgatók magyarázzák el, amit nem értesz, segítenek a húzós tantárgyakból. Aztán ősszel a kari sportnapon vezetheted le a feszültséget, ahol oktatók és hallgatók mutatják meg, hogyan is kell programozni sportosan. A csinos ruhádat a gólyabálban mutathatod meg szaktársaidnak, részt vehetsz az elsősavató szakesteken, ahol tanáraiddal a katedrán innen is megismerkedhetsz, majd a nagy buli után következik életed első vizsgaidőszaka. Sok tanulás, jó eredmények és észre se veszed, második félév. Amikor már részt vehetsz a 24 órás programozási versenyen, ahol érdekes feladatok megoldásáért értékes nyereményeket szerezhetsz, és kiváló referenciát. Mindezt mozgással fűszerezheted a tavaszi kari sportnapon, majd elérkezik életed első VEN-je (avagy a nagyhírű Veszprémi Egyetemi Napok), ahol öt csapat verseng a kegyeidért, diákrektort választasz és közben felejthetetlent bulizol majdnem egy héten keresztül. Következmény: még több barátot és ismerőst szerzel. Mellette pedig tanulsz keményen, hogy a tapasztalataidat gyakorlatban is hasznosíthasd. Csatlakozol a Junior Developerek csapatához és nagyvállalatoknak fejlesztesz, vagy Junior Researcherként megtalálod azt a kutatási irányt, amiben nemzetközi hírű professzorokkal dolgozhatsz együtt. Ha pedig egy vállalat életébe pillantanál bele, végzés előtt megteheted kooperatív képzésünkben vehetsz részt, így tanulás közben biztosítjuk a lehetőséget, hogy néhány napot az általad kiválasztott nagy cégnél tölthess gyakorlásként.
MIK Szakestjei
A kar minden szakján évente rendeznek szakesteket, melyek a szakok családias légkörét hivatottak biztosítani, olyan hagyományok mellett, mint az elsős-, végzősavatás, Tablókészítés, Szakkorsó.
Programozzunk Sportosan
A Műszaki Infromatikai Kar önálló sportnapja melynek keretében a hallgatóink összemérhetik tudásukat a sportokban is.
Bináris majális
A kar Hallgatói Önkormányzata mindent megtesz a hallgatókért, hogy kellemes és emlékekkel teli szórakozási és kikapcsolódási lehetőséget biztosítsanak.
 

Mibe is kerül Veszprémben az egyetemista lét?

Az országos átlagot figyelembe véve Veszprém nem drága város. Figyelembe véve a hallgatók részére (különösen az elsőévesek számára) nyújtott támogatásokat a Pannon Egyetem nagyon jó választásnak mondható anyagi szempontból is. A könnyebb tervezhetőség kedvéért, íme néhány tényszerű adat:
Kiadás oldalról
Bevétel oldalról
Beiratkozási költségek
0 Ft
Alaptámogatás
59-89.000 Ft
Kollégiumi díj
10-15.500 Ft/hó
Szociális támogatás
9-24.000 Ft/hó
Albérletek díja
15-35.000 Ft/hó
Lakhatási támogatás
5-11.000 Ft/hó
Jegyzetek
~4.000 Ft
Jegyzettámogatás
3500 Ft
   
Tanulmányi ösztöndíj (ösztöndíjindex alapján kb. 3,5 átlagtól.)
8-40.000Ft/hó
   
Rendkívüli szociális támogatás
0-40.000Ft
   
Kari ösztöndíj
5-100.000Ft

Alaptámogatás: az első alkalommal államilag támogatott teljes idejű alap vagy mesterképzésben hallgatói jogviszonyt létesítő személy az első bejelentkezése alkalmával – kérelemre – a hallgatói normatíva 50%-ának (BSc képzés esetén) illetve 75%-ának (MSc képzés esetén) megfelelő összegű alaptámogatásra jogosult, ha a törvényi szabályozásnak megfelel.
szociális támogatás a Hallgatói Önkormányzathoz benyújtott pályázat alapján kerül kiosztásra, melyben - a teljesség igénye nélkül - az alábbiakat vesszük figyelembe: testvérek száma, lakóhely távolsága, családi állapot, egy főre eső havi bevétel stb.
Azon hallgatók, akik nem nyertek kollégiumi felvételt, de a várólistákon szerepelnek jogosultak lakhatási támogatásra, továbbá számukra a Hallgatói Önkormányzat Albérleti adatbázist működtet, amely megtekinthető a http://hok.uni-pannon.hu/alberlet/ oldalon.
tanulmányi ösztöndíjat az előző félévben teljesített tantárgyakból elért érdemjegyek alapján számítja az Oktatási Igazgatóság. Az első félév során, mivel a hallgatók még nem rendelkeznek előző féléves tanulmányi átlaggal, nem jogosultak tanulmányi ösztöndíjra, azonban az első félévben teljesített eredményeik alapján a második félévtől ez is jelentős havi bevételt jelenthet! A Műszaki Informatikai Karon 3.0-ás tanulmányi átlag (kreditindex) elérése már tanulmányi ösztöndíjra jogosítja fel a hallgatót.
Rendkívüli szociális támogatást az a hallgató igényelhet, akinek a szociális vagy családi hátterében a félév során jelentős változás történt (például: gyermek születése, házasságkötés, elhalálozás). Rendkívüli szociális támogatás félévente maximum egyszer adható.
thumb Diplomaatado
Kari ösztöndíj: a kar saját forrásaiból támogatott ösztöndíj (évente mintegy 15 millió Ft) kiemelkedő tevékenység esetén.
Ösztöndíjak és támogatások az alapképzés első félévben (a kar saját forrásaiból): magas felvételi pontszámmal felvett, első szándékú jelentkező hallgató ösztöndíja (450 pont felett 30.000 Ft/hó, 401-450 pont esetén 20.000 Ft/hó, 351-400 pont esetén 10.000 Ft/hó), szociálisan rászoruló hallgató esetén a kollégiumi díj átvállalása, minden jelentkező számára kollégiumi férőhely biztosítása.
Ösztöndíjak és támogatások az alapképzés további féléveiben (a kar saját forrásaiból): szociálisan rászoruló hallgató esetén a kollégiumi díj további átvállalása legalább 4.0 tanulmányi átlag (kreditindex) esetén
 
thumb eu-kezikonyvbol
thumb magyarorszag megujul
thumb szechenyi-720x250
Copyright © 2017 Pannon Egyetem, minden jog fenntartva!
Sitemap

Az oldal cookie-t használ a felhasználói élmény javítása érdekében. Elfogadásával hozzájárul a cookie-k gyűjtéséhez. A cookie-król bővebben: wiki.